Već su se proširile spekulacije da Abazović koristi kriptovani telefon iz straha da ga bivši suprug njegove djevojke – Miloš Čujović ne hakuje pa tako ugrozi državne tajne. Iako čitav slučaj djeluje komično, u pitanju je veoma delikatna bezbjednosna situacija i treba postaviti pitanje da li će predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević zakazati sjednicu ovog tijela zbog skandala koji može ugroziti nacionalnu bezbjednost?

Potpredsjednik Vlade, koji je kao koordinator crnogorskih službi bezbjednosti zavrijedio titulu prvog pendreka Crne Gore Dritan Abazović potvrdio je na skupštinskom Odboru za bezbjednost da već duže vrijeme ima privatni, kriptovani telefon.

Abazović je rekao da ga je dobio na poklon, ali nije kazao i ko mu ga je darovao niti je objasnio u koje svrhe ga koristi, pa je javnosti ostalo da spekuliše zašto jedan od najviših zvaničnika izvršne vlasti ima kriptovani uređaj.

Informaciju da potpredsjednik Vlade koristi telefon sa najvišim stepenom zaštite juče je objavio portal Standard, a nakon objave javnost je počela odmah da spekuliše o razlozima nabavke ovako sofisticiranog uređaja.

S obzirom da je Abazović umiješan u mnoštvo afera od kojih su najpoznatije one sa mitom od 21 milion eura, razglednicom, odnosno video snimkom iz Makedonije o kojem ovom prilikom neće biti riječi, i vezama sa lažnim diplomatom Stevanom Simijanovićem, postoji mogućnost da je počeo da koristi kriptovani telefon da bi lakše sakrio tragove svojih sumnjivih radnji.

Međutim, javnost je počela da spekuliše da Abazović koristi kriptovani telefon iz straha od bivšeg muža njegove trenutne djevojke. Kako se osnovano sumnja, potpredsjednik Vlade je u vezi sa Bojanom Blagojević Čujović, bivšom suprugom poznatog hakera Miloša Čujovića koji je prije nekoliko godina bio osuđen za milionsku prevaru.

Čitaoci portala Aktuelno poslali su nam fotografiju na kojoj se vide Abazović i njegova izabranica na zajedničkom vikendu na Adi Bojani. Na fotografiji se vidi kako Abazović i svježe razvedena Bojana Blagojević, bivša Čujović, uživaju na vrelom ulcinjskom suncu.

Na društvenim mrežama već su se proširile glasine da Abazović koristi kriptovani telefon iz straha da ga bivši suprug njegove djevojke – Miloš Čujović ne hakuje pa tako ugrozi državne tajne.

Čak je i Bojana Blagojević na svom Instagram profilu, gdje je šerovala vijest o tome kako Abazović koristi kriptovani telefon napisala da je razlog ”Zbog Čujketa da ga ne hakuje”.

Iako čitav slučaj djeluje komično, u pitanju je veoma delikatna bezbjednosna situacija i treba postaviti pitanje da li će predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević zakazati sjednicu ovog tijela zbog skandala koji može ugroziti nacionalnu bezbjednost?

Podsjetimo, Beograđanin Miloš Čujović, haker, u odsustvu je 2019. godine osuđen u Višem sudu u Podgorici na pet i po godina zbog milionske računarske prevare. Istom presudom, Nebojša Bošković osuđen je na tri godine i pet meseci zatvora, a Nataša Golović dobila je šest mjeseci nanogice zbog sumnje da im je pomagala.

Konkretno, njima se sudilo za dva krivična djela – kriminalno udruživanje i računarska prevara. Prema optužnici, Bošković i Čujović organizovali su kriminalno udruženje.

Kako se dodaje u optužnici, od 1. januara do septembra 2013, dok je bio u pritvoru u Spužu, Čujović se, koristeći hakerske vještine, predstavljao službenicima inostranih banaka kao vlasnik žiro-računa, i na taj način prebacio novac na devizne račune i sebi pribavio korist od 1.446.171,80 eura.

Čujović je u bjekstvu, a iz pritvora je pušten u avgustu 2017. nakon što je platio jemstvo od 230.000 eura.

Nije smio da napusti teritoriju Podgorice i imao je obavezu da se javlja nadležnim svakog prvog u mjesecu. Nakon što je nestao, za njim je raspisana nacionalna potjernica, a prema nepotvrđenim informacijama, iz Crne Gore je pobjegao na Tajland.

Aktuelno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here