Koordinator za vakcinaciju Doma zdravlja Podgorica dr Slađana Račić kazala je za Dan da su dosadašnja istraživanja pokazala da vakcine „fajzer“ i „astra-zeneka“ štite od novog delta virusa dok za ostale još nije dokazano.

Ona je istakla da je nezahvalno prognozirati hoće li biti novih talasa obolijevanja.

“Moramo pratiti situaciju u drugim zemljama. Ohrabruju izvještaji koji stižu iz inostranstva da „fajzer” i „astra-zeneka“ vakcina štite od novog soja virusa. Nadamo se da će se nastaviti sa dobrim obuhvatom vakcinacijom, jer je cilj ne samo da se smanji broj oboljelih, nego da bude manje težih slučajeva i hospitalizacija”, kazala je Račić.

Nemaju još zvaničnih informacija da li ostale vakcine štite od novog indijskog soja virusa, samo su pojedini proizvođači dali preporuke na osnovu istraživanja koje su radili, za ostale prate.

“Broj vakcinisanih je opao nakon velikog interesovanja i odbrog obuhvata koji smo imali. Imamo oko 27 odsto kompletno vakcinisane odrasle populacije i oko 30 odsto građana koji su obuhvaćeni jednom dozom. Broj vakcinisanih na dnevnom nivou opada zbog trenutne epidemiološke situacije, nakon što je drastično opao broj novooboljelih. Građani su se malo opustili i misle da je sve završeno, što je možda razlog slabijeg odziva. Naša kampanja je konstantno aktuelna, kako za vakcinaciju protiv kovida, tako i za imunizaciju djece”, kazala je dr Račić.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here