Američki predsjednik Džo Bjaden oglasio se putem zvanične stranice Bijele kuće o presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću i pozdravio ovu odluku, ističući kako su njegove misli trenutno uz sve porodice žrtava zločina u Srebrenici i drugim gradovima. On je poručio da se iskreno nada da će lideri u regionu poštovati presudu.

<<>>

“Prije gotovo 26 godina Mladić je naredio pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Takođe je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovaran za brojne zločine. Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid”, ističe se iz Bijele kuće.

Istakao je kako su Sjedinjene Američke Države učinile velike napore kako bi se zločinci izveli pred sud pravde.

“Sjedinjene Američke Države su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se privedu pred lice pravde oni koji su počinili zločine u BiH i drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu suda u Hagu tokom protekle dvije decenije za slučajeve vezane za sukobe na Balkanu”, navodi se.

Iz Bijele kuće se saopšteno da očekuju da lideri iz regiona poštuju presudu suda.

“Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati presudu i pojačati njen značaj. Danas sam uz sve preživjele porodice žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne smijemo iz sjećanja izbrisati ovu tragediju”, zaključuje se u saopštenju Bijele kuće.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here