Na jutrošnjem sastanku predstavnika Advokatske komore sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i članom njegovog kabineta Filipom Adžićem bilo je govora o obustavi pružanja pravne pomoći koja je na snazi drugu nedjelju.

Prema riječima predsjednika Advokatske komore Crne Gore Zdravka Begovića, na sastanku je konstatovano da se situacija iskomplikovala te da ovo više nije samo pitanje Ministarstva finansija, već kompletne države, imajući u vidu da je pravni sistem blokiran. Svakodnevno se pojavljuju slučajevi koji parališu sistem i iz toga se mora izaći zajedničkim dogovorom, čulo se na sastanku.

Abazović bi, kako je kazao Begović, trebalo da ih preporuči kod Ministarstva finansija kako bi se našlo zajedničko rješenje.

“Mislim da je došao trenutak da se advokatska profesija ozbiljno shvati te da se prihvati da su naše primjedbe na mjestu. Imali smo i sjednicu Upravnog odbora i koordinacionog tijela koje rukovodi obustavom i više od 25 advokata je radilo na smjernicama za pregovore koji bi u srijedu trebalo da počnu sa predstavnicima ministarstva”, kazao je Begović, zadovoljan prijemom kod Abazovića.

On nije bio voljan da govori o konkretnim predlozima koje će iznijeti na tom sastanku, ali je kazao da su trenutno u procesu odlučivanja ko će u ime komore pregovati i u kom segmentu će biti spremni na kompromis.

“Nadam se da će taj susret u srijedu donijeti kvalitetno rješenje kojim će obje strane biti zadovoljne. Ne bih još govorio o predlozima koje ćemo izložiti na sastanku, ali mi vjerujemo da su oni osnovani. U svakom slučaju, smatram važnim da smo naišli na podršku Abazovića koji se lično založio za rješavanje ovog problema, što nam je garancija da ćemo se približiti zajedničkim interesima i da građani neće trpjeti zbog obustave”, kazao je Begović za Pobjedu.

On je naveo da bi upravni odbor trebalo da donese odluke u vezi advokata protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, ukazujući da i prije odluke disciplinskog tužioca, u hitnim situacijama, imaju pravo da privremeno suspenduju advokate koji su se oglušili o odluku komore da se obustavi pružanje pravne pomoći.

Abazović se nakon sastanka oglasio na Twitteru navodeći da “kreću prema dogovoru sa Advokatskom komorom”, najavljujući nastavak dijaloga Vlade, Ministarstva finansija i komore oko modaliteta e-fiskalizacije.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here