Austrijske vlasti saopštile su da je Dario Đorđević Dekster, pripadnik “kavačkog” klana, uhapšen u okviru međunarodne policijske operacije “Trojanski štit”, u kojoj je širom svijeta uhapšeno 800 lica, a samo u Austriji 81 osoba.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) i Evropolom, Austrija je uspjela da zada veliki udarac narko-mafiji, istakao je na konferenciji ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

“FBI je uspio da se infiltrira u zaključanu komunikaciju mafijaškog klana i tako je više od 25 miliona telefonskih razgovora i poruka dekodirano”, naveo je Nehamer.

U toku 18 mjeseci je, tokom prekograničnih istraga, uhapšeno više od 800 osumnjičenih u više od 100 zemalja.

Austrijska Kriminalistička služba je od 1. aprila pokrenula uspješnu akciju, koja je rezultirala 7. juna, prema riječima generalnog dirketora za javnu bezbjednost Franca Rufa, velikom akcijom, u kojoj je uhapšen i Dekster, koji je tražen u Srbiji za trostruko ubistvo.

“On je bio tek par dana u Beču, a prethodno se krio u Turskoj i Grčkoj. Kod njega je zaplijenjeno 10 kilograma narkotika”, rekao je Ruf dodajući da se radi o vođi ove bande.

Saopštio je i da je riješena jedna otmica u Srbiji, podsjećajući na slučaj jednog državljanina Srbije koji je otet i zlostavljan u Beču zbog duga u visini od 2.000 eura.

Pored toga, prema Rufu, uhapšen je dalji Srbin zbog trgovine narkotika, protiv kojeg se isto vodi istraga u Srbiji zbog ubistva.

Fokus operacije u Austriji, koja je vođena pod imenom “Ahiles”, bila je mafija sa Zapadnog Balkana, koja je širom svijeta aktivna u trgovini narkoticima i oružjem.

U ponedjeljak je oko 400 policajaca upala u više prostorija, i tokom akcije uhapsila 30 osoba, zaplijenila 400 kilograma narkotika u vrijednosti od 4,6 miliona eura.

U Austriji je, prema riječima ministarke pravosuđa Alme Zadić, u okviru cjelokupne akcije sprovedeno 67 pretresa stanova, pretežno u Beču, Donjoj Austriji, Salcburgu i Tirolu, usljed kojih je uhapšeno 81 lice.

“Radi se o ogromnoj narko mreži koja je bila i u Austriji aktivna. Zaplijenili smo kod njih i 35 komada oružja, 707 kilograma narkotika i više od 650.000 eura u gotovini”, objasnila je Zadić.

Rekla je da je ovo samo početak i najavila dalje djelovanje u ovom postupku.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here