Državljanin Crne Gore Aleksandar G. (52) uhapšen je u velikoj akciji austrijske policije zbog sumnje da je dio grupe koja je učestvovala u međunarodnom švercu heroina, piše Dan.

Lisice na ruke stavljene su mu u Gracu, a nakon saslušanja i svih procedura pred tamošnjim istražnim organima, određen mu je pritvor, nakon čega je sproveden u zatvor u Beču.

Kako prenose tamošnji mediji, Aleksandar G. je imao dvojicu saučesnika, koji su uhapšeni u Hrvatskoj.

Akcija je izvedena prije nedjelju dana, a u istragu je uključena i američka DEA. Zasad trojica osumnjičenih terete se da su učestvovali u švercu kokaina vrijednog više od milion eura. Međutim, istražitelji nijesu uspjeli da pronađu drogu.

Austrijski mediji prenose da je u pitanju akcija kojom je nanijet veliki udar narko-mafiji, ali više detalja nije poznato budući da istraga u predmetu i dalje traje.

Akcija je pripremana mjesecima, a policija Austrije i agenti DEA pokrenuli su istragu o kokainu koji je švercovan iz Kolumbije i heroinu koji je krijumčaren iz Irana. Ipak, zasad nijesu otkrili gdje je nestala droga vrijedna 2,6 miliona eura. Sumnja se da je prilikom transporta „promijenila vlasnika” na putu do Sjedinjenih Američkih Država.

Istraga je počela nakon zapljene 1,2 tone kokaina u februaru prošle godine u Italiji. Ta droga je, kako prenosi austrijski portal „Krone.at”, bila namijenjena za evropsko tržište. Zauzvrat, kriminalna grupa je dogovorila pošiljku heroina koji je iz Irana trebalo da bude transportovan u Njujork.

Kada su došli do tih saznanja i rute kojom je droga trebala da bude prevožena, u plan šverca „uključili“ su se i pripadnici američke Uprave za borbu protiv droge. Naime, agenti DEA predstavljali su se kao zainteresovani kupci kako bi našli pogodno mjesto i momenat da prekinu lanac šverca narkotika. Članovima kriminalnog klana su rekli da ih zanima isporuka najmanje 135 kilograma heroina. Napravili su dogovor sa mafijom da drogu kupe u Gracu i prilikom te isporuke uhapšen je osumnjičeni državljanin Crne Gore.

Prema navodima pomenutog austrijskog portala, Grac i Beč su postali bitne lokacije iz kojih se organizuje i preko kojih ide šverc droge. Upravo zato, u istragu su se uključili i američki agenti. Ne isključuje se mogućnost da je izgubljena droga smještena upravo negdje u širem području Graca, zbog čega i dalje traje istraga.

Prema zasad dostupnim informacijama, kokain je prvobitno prenošen u pošiljkama sa bananama. Budući da su zaplijenjene velike količine droge, provjerava se da li su neke od tih pošiljki povezane.

Kako prenosi „Krone.at”, osumnjičeni Aleksandar G. se pred istražnim organima brani ćutanjem. Upravo to otežava inspektorima da otkriju sve saučesnike u švercu i skrivanju droge koja je nestala. Njegov advokat Filip Volm nije želio da za pomenuti medij komentariše njihova saznanja i detalje akcije.

Uhapšeni državljanin Crne Gore živio je u Beču, ali zasad nije poznato od kada je tamo i da li je imao prebivalište u još nekom austrijskom gradu.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here