Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je odluku kojom se uslovno otpušta zatvorenik osuđen na 21 godinu zatvora zbog zloupotrebe opojnih droga i falsifikovanje isprava.

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim ljudima zbog krijumčarenja i prodaje droge. Oni su u Južnoj Americi kupili 533,48 kg droge kokain i jahtom prevezli u Republiku Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi dalje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil na koji je stavio nepripadajuće registarske tablice.

“Zatvorenik je dužan da se redovno javlja nadležnoj policijskoj stanici. Javljanje mora biti jednom mjesečno do isteka uslovnog otpusta 2024. Zatvorenik može promijeniti mjesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz suglasnost sudije Županijskog suda”, navode u sudskom saopštenju.

Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uslovnog otpusta.

Zatvorenik je u sprovođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao ”naročito uspješan”, u zatvoru je radno angažovan kao naročito uspješan radnik. Prije nije osuđivan, drugi kazneni postupci protiv njega nisu u toku.

Tokom izdržavanja kazne zatvora diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Splitu, ima ponudu za posao. Priznaje počinjenje kaznenih djela i izražava svoju kritičnost i žaljenje za počinjeno. Ima podršku porodice. Zatvorenik je do sada izdržao preko 17 godina izrečene kazne.

“Visoki kazneni sud je zaključio da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito uticalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadgledanom slobodom u okvirima uslovnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promjena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela”, navode dalje u saopštenju.

24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here