Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas putem video-linka sa izvršnim direktorom i članom borda direktora Svjetske banke Koen Davidsom i izvršnim direktorom i članom borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda Paul Hilbersom. Crna Gora, kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, može očekivati podršku i MMF-a i Svjetske banke.

“U dužem srdačnom razgovoru sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim ekonomskim i političkim zbivanjima u Crnoj Gori. Takođe, razgovarano je oko projekata i iskustava koje ove dvije međunarodne finansijske institucije realizuju ili pripremaju u zemljama koje se bore sa posljedicama pandemije”, navodi se u saopštenju.

Davids je upoznao predsjednika sa procesom izrade nove strategije Svjetske banke za Crnu Goru i projekcijama ekonomskog oporavka, dok je Hilbers istakao značaj procesa imunizacije i izrazio očekivanja da će ekonomski oporavak biti brz.

“Govoreći o održivosti javnih finansija, predsjednik Đukanović potvrdio je sagovornicima da Crna Gora na vrijeme i u cjelosti izmiruje obaveze prema svim povjeriocima”, ističe se iz kabineta predsjenika.

Zaključeno je da je finansijski sistem u Crnoj Gori do sada pokazao svoju stabilnost, ali i da porast ekonomske aktivnosti i investicija presudno utiče na dinamiku prevazilaženja posljedica krize izazvane pandemijom, te da ukupne ekonomske politike moraju biti usmjerene ka strateški važnim sektorima za Crnu Goru.

“U ovom procesu Crna Gora može očekivati podršku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda”, zaključeno je u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here