U Meksiku se u nedjelju 6. juna održavaju opšti izbori za 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika. Dosadašnju političku kampanju obilježilo je, čak i za zemlju sa prosječno 100 ubistava dnevno, neviđeno nasilje. Od ruke narko-mafije ubijeno je od septembra 88 političara, uglavnom kandidata opozicije.

„Danas je poseban dan”, kaže Alma Baragan uzbuđeno u kameru. Tim videom ona, kao kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona, grada u centralnom Meksiku, poziva svoje pristalice na predizborni skup. To je bio njen posljednji video u životu. Nekoliko trenutaka kasnije, u sred predizbornog skupa, bila je izrešetana mecima.

„Prije svega tražimo bezbjednost, pravdu i kao što je moja majka govorila, da se ovo završi. Da prestane bol i patnja zbog straha za život“, rekla je njena kćerka Deniz Sančez Baragan.

Predsjednik Meksika ističe da situacija nije tako crna i mafija ne ugrožava temelje demokratije, nego da upravo mediji, kako kaže, težeći žutilu, podstiču nasilje pišući o narko kartelima.

„Naše saučešće porodici. Nesrećna je situacija jer smo uoči izbora. Bez sumnje, to je organizovani kriminal. Nastavićemo da štititimo kandidate i poručujem ljudima da ne treba da se boje“, obećava predsjednik.

Nesrećna situacija je, međutim, što ni jedan ubica nije otkriven i što su na meti najglasniji kritičari vlasti i mafije, prenosi N1.

„Danas je ona ubijena na neobjašnjivo način nekažnjeno, a to je jednostavno neprihvatljivo. Alma Baragan pridružila se dugoj listi kandidata ubijenih tokom ovog izbornog procesa i za to je odgovorna meksička država“, kaže nacionalni koordinator partije građanskog pokreta Klemente Kastaneda.

Za sindikalnog vođu i kandidata za gradonačelnika Akapulka, Hoze Alonsa, prošli utorak je bio uobičajeni dan u kampanji. Džipom je obilazio svoje sugrađane od vrata do vrata. Ali samo 200 metara od kuće put mu je preprečio motorciklista i otvorio vatru. Alonsov tehlohranitelj je uzvratio i napadači su pobjegli.

„Ne sumnjam da određene kriminalne grupe, videći uspon mnogih kandidata, ubijaju. Danas sam ja bio na redu, ali smo se hvala Bogu izvukli“, kaže Alonso.

U Helisku je kandidat za gradonačelnika Pedro Kumamoto dobio odsječenu svinjsku glavu kao prijetnju. Analitičari kažu da mafija postavlja svoje kandidate, a druge kandidate ubija, i da to nije ništa novo u Meksiku.

Stručnjak za bezbjednost, Alehandro Hope za DW kaže da je ogromna većina okruga mirna, i da nasilje ne proizvodi samo organizovani kriminal već politički protivnici ili mu je korijen u društvenim konfliktima.

„Imamo evidenciju od 724 napada na političare: ubistva, prijetnje, otmice, pljačke, zastrašivanje. Ubijeno je 88 političara, od kojih 34 kandidata na predstojećim izborima. Svaki kandidat koji je izašao sa ponudom borbe protiv korupcije i kriminala dobija prijetnje“, kaže analitičar Ruben Salazar.

I drugi analitičari tvrde da od 22 hiljade ljudi koji će dobiti funkcije poslije izbora, ubistvo njih 88 nije u procentima mnogo i da ne ugrožava temelje demokratije. Politički savetnik Ruben Agilar tvrdi da nasilju, pored mafije pribjegavaju i politički protivnici ili čak grupe iz iste partije, koji neke kandidate doživljavaju kao ugrožavanje njihovih privilegija.

Strane posmatrače iznenađuje mala zastupljenost ove teme u medijima, jer je u Meksiku postala uobičajena kupovina glasova i kandidata i mirenje države da pojedinim regionima vladaju narkokarteli.

N1m

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here