Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) danas su posjetili rezidentni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Piter Lundberg i savjetnica za ljudska prava Anjet Lanting.

Kako je saopšteno, razlog posjete bilo je upoznavanje sa mitropolitom Mihailom kao i pitanja koja se tiču crnogorske crkve.

Iz CPC-a ističu da Mihailo ih je upoznao sa svim problemima s kojima se decenijama suočava Crnogorska crkva.

“Posebno sa sadržinom novoga Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je utemeljio pravni osnov za upisivanje cjelokupne crkvene imovine, ukupne površine od oko 50 kvadratnih kilometara i svih crkava i manstira, na Srpsku crkvu, odnosno, državu Srbiju” navode u saopštenju.

Dodatno napominju da se Lundberg interesovao i za način finansiranja crkve, o čemu ga je Mihailo izvijestio “da od septembra prošle godine, država ne izdvaja sredstva za vjerske zajednice”.

“Očito, s ciljem da se i tih bjednih 4.200 eura koliko je Crnogorska crkva dobijala od države ukinu. Takva mjera je direkno i isključivo uperena protv same Crnogorske pravoslavne crkve. Visoki gost je upoznat i da je CPC već uputila Vladi zahtjev za potpisivanje Temeljnoga ugovora, ali da je Vlada ostala nijema na njega”, zaključuju u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here