Američka glumica, režiserka i bivša manekenka Šeron Stoun 10. marta proslavila je 63. rođendan.

Rođena je 1958. godine u Midvilu u Pensilvaniji. Živjela je sa majkom računovođom Doroti Meri, ocem Džozefom Vilijamom koji je bio radnik u lokalnoj fabrici, starijim bratom Majklom, mlađom sestrom Keli i mlađim bratom Patrikom.

Smatrali su je nadarenim djetetom, pa je krenula u drugi razred sa samo pet godina. Završila je srednju školu u Pensilveniji, 1975. godine, a zatim upisala Univerzitet Edinboro. Tokom studija prijavila se na izbor za Mis okruga Kraford, i pobijedila. Zahvaljujući tome učestvovala je na izboru za Mis Pensilvanije, gdje su sudije bile oduševljene njom i savjetovali je da započne manekensku karijeru, što je Šeron i uradila. Dvije godine kasnije shvatila je da želi da bude glumica, a ne model.

Čuvena po golišavim scenama

Karijeru na televiziji je započela glumeći u reklama, nakon čega se pojavila u filmu Vudi Alena Stardust Memories, kao sporedna uloga. Godinu dana kasnije, uslijedila je prva prava uloga u horor filmu Deadly Blessing. Ipak, veliku popularnost stekla je glumeći u filmu Total Recall 1990. godine, piše Biografija.org.

1995. godine glumica je dobila svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih, a 2005. godine je imenovana za “Oficira umjetnosti i pisma” u Francuskoj.

Mnoge glumice su odbile brojne uloge zbog nagih scena, a Šeron su baš takve role učinile zvijezdom i donijele joj status seks simbola. Glumila je u više od 100 filmskih i televizijskih ostvarenja zaradila milione dolara i osvojila mnoštvo prestižnih glumačkih nagrada i još više nominacija. Osvojila je deset nagrada i 41 nominaciju, uključujući Emi nagradu, Zlatni globus i dvije MTV filmske nagrade.

Krasila je naslovne strane skoro 300 magazina, a 1986. godine fotografisala se gola za magazin Vog, što je ponovila i četiri godine kasnije, kako bi promovisala film Total Recall. Naga je pozirala i pred fotografima magazina Plejboj.

1992. godine, magazin People ju je svrstao na listu 50 najljepših ljudi na svijetu, a magazin Empire 1995. godine u 100 najseksipilnijih zvijezda filmske istorije. Dvije godine kasnije smještena je na listu top 100 filmskih zvijezda svih vremena. O njoj su snimljena četiri dokumentarca i napisano je nekoliko biografija.

Moždani udar u 43. godini

2001. godine, Šeron je doživjela jak moždani udar, od kojeg se dugo oporavljala. kasnije je za medije otkrila da je morala ponovo da nauči osnovne stvari, poput govora, hoda i pisanja. Ovaj događaj značajno je uticao na njenu karijeru, jer je u Holivudu bila praktično otpisana.

“Cio moj život bio je izbrisan. Gledali su me kao oštećenu robu i izbjegavali saradnju sa mnom”, rekla je glumica, koja se tada povukla iz glume i posvetila odgajanju djece, oporavku od moždanog udara i razvoda od novinara Fila Bronštejna, sa kojim je tada bila 6 godina u braku, tokom kojeg su dobili sina.

Starateljstvo nad djetetom sud je dao ocu, a glumica je dobila samo pravo na povremene posjete djetetu. Godinu dana kasnije usvojila je jednog sina, a kasnije još dva.

Prije Bronštejna, Šeron je tri godine bila sa producentom Majklom Grinburgom, kojem je vejrenički prsten vratila brzom poštom.

Humantarni rad

Šeron Stoun je jedna od poznatih ličnosti koje se bore za mir u cijelom svijetu. Zbog svoje posvećenosti dobila je Nobelovu nagradu za mir, a 2013. godine i nagradu Samit mira za rad sa ljudima oboljelim od side. Šeron je sakupila sredstva za izgradnju 28 škola širom Afrike.

Stil

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here