Nigerijske vlasti su potvrdile da je 136 učenika oteto iz privatne muslimanske škole u ​​državi Niger, u centralnom dijelu zemlje.

„Vlada države Niger potvrđuje da je broj učenika koje su banditi oteli u muslimanskoj školi Salihu Tanko, koja se nalazi u Tegini, 136“, objavile su vlasti na Twitteru.

Snage bezbjednosti „čine sve da obezbijede siguran povratak djece“, uvjerava vlada, ali ona radi „oprezno u potrazi za banditima kako bi izbjegla kolateralnu štetu“.

Naoružani muškarci su u nedjelju upali su u grad Tegina, otvorili vatru i tada ubili jednu osobu, a drugu ranili, a potom oteli djecu.

U trenutku napada u školi je bilo oko 200 djece. Neka su uspjela da pobjegnu, a otmičari su pustili nekoliko njih uzrasta od četiri do 12 godina, jer su „premali da bi pješačili“, izjavio je agenciji Frans pres jedan od zvaničnika škole.

Riječ je o posljednjoj u nizu otmica učenika posljednjih mjeseci u centralnim i sjeverozapadnim djelovima Nigerije, gdje već jednu deceniju naoružane bande terorišu stanovništvo, pljačkaju sela, kradu stoku i vrše masovne otmice.

Ne računajući djecu otetu u nedjelju, najmanje 730 djece i adolescenata je od decembra 2020. godine oteto u Nigeriji.

Nigerija, s 200 miliona stanovnika najnaseljenija zemlja Afrike, suočava se sa brojnim bezbjednosnim izazovima, uključujući pobunu džihadista na sjeveroistoku u kojoj je od 2009. ubijeno više od 40.000 osoba.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here