Nekoliko dana nakon pisanja Antene M, snjegočistač „Crnagora puta“, „Šmit“ sa roto frezom u ponedjeljak je počeo probijati sniježne namete sa regionalnog puta koji južnim padinama Durmitora povezuje 52 kilometra udaljene Plužine i Žabljak.

Sa rukovaocem Mijatom Kankarašem krenuo je sa pivske strane savlađujući visoke namete, tvrdog snijega. Zahvaljujući performansama snjegočistača sa roto frezom posao odmiče. Karakteristike snijega omogućavaju da snjegočistač, penjući se na površinu nameta, po slojevima čisti put.

Ovaj putni pravac, odnosno oko 20 kilometara kroz masiv Durmitora, koliko je zbog snijega neprohodno, predstavlja posljednji u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja.

Osim što povezuje Žabljak i Plužine, ova saobraćajnica je dio kružnog puta oko Durmitora dugog 85 kilometara. Veoma atraktivna turistička ponuda poznata je i kao „Durmitorski prsten“ jer opasuje ovu planinu sa svih strana a turistima koji je obilaze pruža prelijepe kadrove zbog čega je i pogodna za foto safari.

Prohodnost puta čekaju durmitorski i pivski stočari kako bi svoje buljuke izdigli na katune.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here