Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premiještanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Žalbeno vijeće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Prije četiri godine, glavnokomandujući Vojske Republike Srpske je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor. Na tu presudu, žalili su se i tužilaštvo i odbrana.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je sve Mladićeve žalbe. Između ostalih, odbili su žalbu odbrane Mladića za sveobuhvatni UZP (udruženi zločinački poduhvat) koji se tiče trajnog uklanjanja Muslimana i Hrvata na područjima u BiH na koje su Srbi polagali pravo.

Odbilo je i u cjelosti žalbu tužilaštva.

Mladić ostaje u pritvopru mehanizma dok ne bude prebačen u državu u kojoj će izdržavati kaznu.

Haški tribunal, Mladića je 2017. prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995.

Mladić je prvostepeno osuđen i po drugim tačkama optužnice – zbog progona muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a kao talaca tokom rata u BiH.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here