Sastanku prisustvovali i predstavnici UNDP-a

U opštini Zubin Potok 31. maja 2021. godine održan je sastanak predstavnika te opštine sa rukovodstvom opština Rožaje i Tutin.

Učesnici susreta kojem su prisustvovali i predstavnici UNDP-a, donijeli su zaključke o budućem zajedničkom djelovanju u oblastima zaštite životne sredine i ekonomskog razvoja uz pokretanje inicijative u pravcu realizacije zajedničkih projekata.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović kazao je da je rožajska lokalna samouprava otvorena za saradnju sa susjednim opštinama u cilju dostizanja bolje ekonomske i socio-kulturne saradnje u regionu.

Predsjednik Husović je saopštio da je sastanak bio jako konstruktivan i da će uskoro biti formirana međuopštinska radna grupa koja će evidentirati ključne probleme sa kojima se suočavaju tri opštine, a nakon toga, nastupaće zajednički prema investicionim fondovima od kojih će tražiti finansijsku podršku za njihovo rješavanje.

“Lokalne samouprave imaju na sebi veliki teret. Zaštita životne sredine jedan je od ključnih koraka u procesu dostizanja evropskih standarda i jako je bitno da opštine zajedno učine sve kako bi zaštitili rijeke i druge vodene površine. Napominjem da je ekonomski razvoj svake opštine usko povezan sa zaštitom prirodnih resursa”, kazao je Husović.

Predsednik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović istakao je da su ekološki problemi izraženi i da ni jedna od ove tri opštine ne može samostalno da ih rješava. On je ukazao i na sličnost prirodnih potencijala Zubinog Potoka, Rožaja i Tutina.

“ Sve tri opštine imaju slične privredne potencijale i pokušaćemo da u našim opštinama poboljšamo uslove života i otvorimo nova radna mjesta kako bi spriječili odlazak mladih. Podršku na ovom putu očekujemo pomoć kako države Srbije tako i Crne Gore, ali i međunarodnih institucija”, rekao je Vulović.

Predsjednik Opštine Tutin Salih Hot pored ekoloških ukazao je i na druge izazove sa kojima se suočava opština na čijem je čelu naglašavajući da je neophodno pronaći načine za otvaranje novih radnih mjesta.

“Obzirom da imamo veliki odliv stanovništva koji traži egzistenciju na zapadu nama je u interesu da pronađemo način da uposlimo mlade ljude kako bi ih zadržali ovdje. Ovaj sastanak je bio veoma uspješan i treba da nastavimo saradnju radi rješavanja problema naših građana”, izjavio je Hot.

U toku radnog sastanka zaključeno je da je neohodno što prije definisati aktivnosti na čišćenju i zaštiti jezera Gazivode, koje je, na osnovu stručnih procjena označeno kao regionalna ekološka mrlja.

indeksonline.me/rtr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here