Vakcinacija je dobrovoljna, a preporučljiva za osobe koje su imale potvrđenu infekciju SARS-CoV-2 virusom, kazao je specijalista epidemiologije Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

“Imajući u vidu ozbiljne zdravstvene rizike i činjenicu da je moguće ponovo se zaraziti virusom kovid-19, savjetuje se da treba da primite vakcinu bez obzira na to što ste već preležali bolest. Stručnjaci još ne znaju koliko dugo traje stečeni imunitet nakon preležane bolesti, iako su slučajevi ponovne zaraze rijetki. Prirodni i imunitet stečen vakcinacijom predstavljaju važan faktor u sprečavanju širenja virusa”, rekao je Galić za Dan.

Galić ističe da još nema dovoljno podataka koliko traje postvakcinalni imunitet.

“Još nema dovoljno podataka koliko traje postvakcinalni imunitet, tačnije imunitet stečen vakcinom protiv kovida-19, zato što nemamo dovoljno informacija o efikasnosti imunizacije u realnim uslovima. Na tome predano rade zdravstveni eksperti i javnost će pravovremeno biti obaviještena o novim podacima i dokazima”, kazao je Galić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore kaže da je sigurno da vakcinu prime osobe koje planiraju da u skorije vrijeme imaju dijete.

“Osobe koje planiraju potomstvo sada ili u budućnosti mogu primiti vakcinu kada im je dostupna. Na osnovu onoga što trenutno znamo, stručnjaci vjeruju da su vakcine protiv kovida-19 vakcine bezbjedne za osobe koje žele da se ostvare kao roditelji. Nema dokaza da su problemi s plodnošću neželjeno dejstvo bilo koje vakcine ističe”, Galić.

Bez zakazivanja

Svi građani Crne Gore mogu se vakcinisati bez zakazivanja svakog dana od 8 do 20 časova. Zdravstveni sistem Crne Gore raspolaže dovoljnim brojem vakcina protiv korona virusa, tako da je prijava za vakcinaciju neophodna samo u slučaju patronažne posjete.

Pojedinci koji zbog opšteg zdravstvenog stanja nijesu u mogućnosti da posjete vakcinalni punkt, u svojoj opštini mogu pozvati broj 1717 kako bi im na kućnu adresu stigla patronažna ekipa. Vakcinacija je moguća i u mobilnim vakcinalnim punktovima.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here