Angela Merkel je na svojoj posljednjoj ljetnoj konferenciji za novinare kao njemačka kancelarka u četvrtak govorila o krizama tokom svog mandata te je još jednom pozvala građane da se vakcinišu.

“Pandemiju možemo savladati samo zajednički. Svaki vakcinisani građanin je jedan korak ka normalnosti”, rekla je ona na svojoj redovnoj ljetnoj konferenciji za medije, koja je, s obzirom na to da se neće kandidirati na izborima u septembru, vjerovatno i njena posljednja velika konferencija za novinare na ovoj funkciji, prenosi Hina.

Merkel je ukazala na rast incidencije posljednjih dana i potrebu da se spriječi kolaps zdravstvenog sistema.

“To je i dalje velika obaveza za politiku“, rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara koji izvještavaju iz Berlina.

Borba protiv klimatskih promjena

Korona krizu označila kao jednu od pet glavnih kriza njenog mandata.

Osim nje, Merkel se od 2005. godine, kada je izabrana za kancelarku, suočila s finansijskom krizom, krizom opstanka eura, izbjegličkom krizom te klimatskom krizom.

Kad je u pitanju borba protiv klimatskih promjena, njemačka kancelarka je rekla kako smatra da je premalo učinjeno za njenog mandata.

“Mislim da sam mnogo energije uložila u zaštitu klime, ali sada vidim da se brzina mora povećati”, kazala je Merkel.

“Spoznaja koja se provlači kroz moj mandat je ta da probleme ne možemo riješiti na nacionalnom nivou, nego jedino kao svjetska zajednica, a to je naročito vidljivo kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena”, rekla je kancelarka.

U pogledu izbjegličke krize izrazila je žaljenje što unutar Evropske unije još uvijek ne vlada jedinstvena politika kada je u pitanju priznavanje azila i izbjegličkog statusa.

‘Već ću znati kako provesti vrijeme’

“Do sada nam nije pošlo za rukom etablirati legalnu migraciju i istovremeno ustanoviti pravila za regulirani prihvat izbjeglica kako bi onemogućili krijumčare ljudi”, kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka se istovremeno zauzela za prihvat građana Avganistana koji su radili za Bundeswehr, ali je odbacila prihvat daljnjih građana iz te zemlje koji bi mogli krenuti u smjeru Evrope nakon povlačenja zapadnih snaga.

“Mi ne možemo riješiti sve probleme time što ćemo prihvatiti te ljude”, rekla je Merkel.

Na pitanje što će raditi nakon što se najesen povuče iz politike, kazala je da nema konkretne planove, ali da će “već znati kako provesti vrijeme”.

“Trenutno nemam puno vremena razmišljati o tome šta ću raditi kada više ne budem kancelarka”, zaključila je Angela Merkel.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here