Nakon što njegova administracija nije uspjela da postigne cilj vakcinacije određen do Dana nezavisnosti, predsjednik SAD Džo Bajden u utorak će ponovo apelovati na nevakcinisane Amerikance da pokušaju da zaštite sebe i druge od covid-19, posebno od njegove najnovije zabrinjavajuće varijante.

Bajden će u Bijeloj kući komentarisati odgovor na covid-19 i program vakcinacije, jer se povećava zabrinutost zbog delta varijante virusa koji se širi zemljom.

Bajdenova administracija nastojala je 70 odsto odraslih Amerikanaca bude djelimično vakcinisano protiv covida-19 do 4. jula. Američki centri za kontrolu i zaštitu bolesti saopštili su u petak da je 67 odsto primilo jednu dozu vakcine, a da je 47 odsto dobilo dvije doze.

Predsjednik je proglasio djelimičnu pobjedu tokom svečanosti povodom Dana nezavisnosti u nedjelju uveče u Bijeloj kući, gdje su on i prva dama Džil Bajden lično pozdravili mnoge od 1.000 zvanica među kojima su bili pripadnici hitnih službi, radnici službi koje pružaju neophodne usluge i pripadnika vojske.

“Ponovo se vraćamo putovanjima. Ponovo se vidimo. Firme se ponovo otvaraju i zapošljavaju”, rekao je Bajden prisutnima tokom 15-minutnog govora u kojem je proglasio skoru nezavisnost od pandemije. “Danas, širom ove nacije sa sigurnošću možemo reći: Amerika se vraća, zajedno”.

Predsjednik je, međutim, upozorio da bitka protiv virusa – koji je ubio više od 600.000 Amerikanaca – još uvijek nije gotova.

“Nemojte me pogrešno shvatiti – covid-19 nije uništen”, rekao je Bajden. “Svi znamo da su se pojavile moćne varijante. Ali najbolja odbrana od ovih varijanti je vakcinisanje”.

Vakcinacija je, rekao je predsjednik, “najpatriotskija” potez koji se može povući.

Postoji jak regionalni kontrast u stopi vakcinacije. Na sjeveroistoku je više od polovine odraslih potpuno vakcinisano. Suprotno tome, južne države imaju loš učinak. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u Alabami, Arkanzasu, Luizijani i Misisipiju, 35 osto ili manje odraslih primilo je obije doze.

Postoji i politička podjela

Samo 45 odsto republikanaca primilo je prvu dozu, prema anketi lista Vašington post i ABC njuza.

Oni koji se kolebaju da se vakcinišu, iz bilo kog razloga, treba da preispitaju svoja razmišljanja, kaže doktor Antoni Fauči, predsjednikov glavni medicinski savjetnik i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

“Suočavamo se sa istorijskom situacijom sa ovom pandemijom i imamo alate da joj se suprotstavimo”, rekao je Fauli u nedjelju tokom nastupa na NBC-u. “Za ime Boga, ostavite po strani sve te razlike i shvatimo da je zajednički neprijatelj ovaj virus i da mi imamo alat, vrlo efikasan alat, protiv ovog virusa”.

Fauči je rekao da 99 odsto nedavnih smrti od koronavirusa u Sjedinjenim Državama uključuje nevakcinisane ljude.

Usred širenja delta varijante virusa, za koju se vjeruje da je zaraznija, federalna vlada se priprema da pošalje timove za odgovor na epidemijske udare u južne i zapadne države.

“Federalna vlada je spremna da u okviru napora cijele vlade sarađuje sa lokalnim zvaničnicima na povećanju broja vakcinacija, na povećanom testiranju i na terapijama kako bi se osiguralo da se ne razbole ljudi koji su zaraženi”, rekao je za CBS, koordinator odgovora Bijele kuće na covid-19 Džefri Ziens.

Glas Amerike

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here