Zamjenik predsjednika SDP Borislav Banović je uputio pismo ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću povodom neprijatnosti koje je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković imala na aerodromu “Nikola Tesla “prilikom ulaska i izlaska iz Srbije, te zatražio da Srbija objasni Crnoj Gori ovo maltretiranje.

Pismo prenosimo integralno:

“Poštovani ministre Raduloviću,

Obraćamo Vam se zahtjevom da kao ministar vanjskih poslova zatražite od organa države Srbije zvanično objašnjenje slučaja tretmana poslanice SDP Draginje Vuksanović Stanković na beogradskom aerodromu, prilikom ulaska i izlaska iz Srbije.

Maltretiranje, ponižavanje pa i uvrede na nacionalnoj osnovi upućene poslanici SDP-a zaprepastile su kako domaću tako i regionalnu javnost, pa je osnovna obaveza organa naše države da se ovim slučajem najozbiljnije pozabavi koristeći se uobičajenim sredstvima diplomatske i druge komunikacije između dvije države.

Za nas je potpuno jasno da slučaj naše poslanice nije nikakav izolovani incident već brižljivo pripremljen scenario maltretiranja motivisan isključivo političkim razlozima. Takođe, jasno nam je da to nije samo odnos prema poslanici Vuksanović Stanković ili prema SDP-u, već prema svima onima koji drugačije političke misle od režima u Beogradu.

Višemjesečna haranga protiv evropske i građanske politike u Crnoj Gori, kao i brutalno miješanje radikalsko-SPS režima u Beogradu u unutrašnja crnogorska pitanja, očigledan su dokaz za ove tvrdnje. Sigurni smo takođe da bi, recimo, svaki od 55 poslanika u crnogorskom Parlamentu, koji je glasao za Rezoluciju o Srebrenici i time iskazao etički i civilizacijski čin, prošao isto ili slično maltetiranje od strane pripadnika organa države Srbije.

Zato je stvar elementarnog dostojanstva države da se ovaj slučaj istraži do kraja, kako se ništa slično ne bi ponovilo, ili da, s druge strane, dobijemo zvanično izjašnjenje srpskih vlasti da su neki građani Crne Gore nepoželjne osobe, kako je to uostalom najavio i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Aleksandar Vulin.

Imajući sve navedeno u vidu, pozivamo Vas da iskoristite sva sredstva koja su Vam na raspolaganju, uključujući upućivanje najoštrijeg diplomatskog protesta zbog ovoga događaja, a sve u cilju zaštite digniteta i integriteta države Crne Gore i svih njenih građana.

U očekivanju Vašeg skorog odgovora,

S poštovanjem

Zamjenik predsjednika SDP
Borislav Banović”, navodi se u pismu.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here