Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa reisom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem uoči velikog islamskog praznika Kurban Bajrama.

Fejzić se zahvalio Bečiću na ukazanoj časti posjetom Islamskoj zajednici i iskrenim čestitkama za predstojeći praznik.

“On je pohvalio uspješan rad Bečića i rezultate koje je kao predsjednik Skupštine postigao za kratko vrijeme, te istakao da ga stavovi predsjednika Parlamenta ohrabruju da vjeruje u Crnu Goru kao uspješnu građansku i evropsku priču”, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, Fejzić je pohvalio uspješno organizovanje istorijske konferencije gdje je Skupština Crne Gore bila domaćin Šestog plenarnog zasijedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, koji je okupio parlamentarce iz 41 države svijeta, te organizaciju obilježavanja 13. jula, Dana državnosti, koja je okupila velikodostojnike svih crkava i vjerskih zajednica na jednom mjestu.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru Bečić i Fejzić usaglasili su se da su poruke ljubavi, mira i tolerancije najvažnije poruke, te da zajedničkim primjerom treba pokazati da Crna Gora može još bolje savladavati izazove na svom neupitnom putu napretka.

Predsjednik Skupštine kazao je da je većinska Crna Gora sazrela dovoljno da vjeroispovijest svakog pojedinca bude slobodna, a ekstremizam na marginama.

Bečić je istakao važnost Kurban bajrama, te pozvao na univerzalne vrijednosti u čestitci upućenoj reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori.

„Koristim priliku da u ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, Vama, svim građankama i građanima Crne Gore i našoj dijaspori, pripadnicima islamske vjeroispovijesti, uputim srdačne čestitke povodom 20. jula – Kurbanskog Bajrama, sa iskrenom željom da predstojeće blagdane provedete u dobrom zdravlju, sreći i slozi sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama. Neka najveći muslimanski praznik bude povod da univerzalne vrijednosti praštanja i solidarnosti dodatno zažive među ljudima, što će učvrstiti dobru volju u ljudima, na čemu počiva i istorijska i savremena Crna Gora, prožeta uzajamnim uvažavanjem i prihvatanjem različitosti, što je čini najponosnijom državom na svijetu”, navodi Bečić.

Kako je istakao, isticanjem temeljnih vrijednosti potvrđuje se zajednička afirmacija koncepta mirnog suživota.

“Na kraju, želim da izrazim zadovoljstvo što isticanjem vrijednosti mira, tolerancije, darivanja i zbližavanja potvrđujemo zajedničku odlučnost u afirmaciji koncepta mirnog suživota u multietničkoj i multikonfesionalnoj zajednici kakva je naša domovina. Stoga, Vama i svim našim sugrađankama i sugrađanima, pripadnicima islamske vjeroispovijesti, još jednom čestitam Kurban Bajram”, zaključuje Bečić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here