Nakon skandalozne odluke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da smijeni sve direktore i pomoćnike direktora osnovnih i srednjih škola, resor Vesne Bratić nastavlja sa praksom urušavanja građanskog, evropskog, multivjerskog koncepta Crne Gore, saopšteno je iz BS-a.

Kako su naveli, imenovanjem osoba koje baštine vrijednosti koje većinska Crna Gora nikada neće prihvatiti – fašističke, šovinističke i genocidne ideologije, na mjesta direktora škola, “aktuelna Vlada šalje poruku da joj nije stalo do sklada, sistema vrijednosti i poštovanja različitosti”.

„Crna Gora se od 30. avgusta nalazi ne samo u političkoj, već i u dubokoj krizi vrijednosti. Kako drugačije opisati primjer imenovanja Rade Višnjić za vd. direktora OŠ „Jugoslavija“ u Baru i Gorana Kikovića za vd. direktora Doma učenika u Beranama”, navode u saopštenju.

Napominju da je Višnjić osigurala svoju preporuku time što je svoja vjerska opredjeljenja pokušala da prenese i na djecu druge vjerske pripradnosti.

“Imajući u vidu programska zalaganja resora prosvjete, u koja smo se uvjerili posljednjih mjeseci, potpuno je jasno da je preporuka za nastavnicu Radu Višnjić bila ta što je svoja vjerska ubjeđenja pokušavala da prenese i na djecu drugačijeg religijskog opredjeljenja. Ipak, da bi svoju kandidaturu za direktoricu učinila reprezentativnijom, ona je i pjesmu posvetila ratnom zločincu Ratku Mladiću, pravosnažno osuđenom za genocid u Srebrenici”, dodaju u saopštenju.

Koliko su vrijednosti građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore poljuljane i ugrožene, ocjenjuju iz BS-a, svjedoči i primjer imenovanja Gorana Kikovića, za vd. direktora Doma učenika u Beranama.

“Riječ je o predsjedniku četničkog pokreta u ovom gradu, predlagaču da jedna od beranskih ulica nosi naziv po Ratku Mladiću i inicijatoru da se podigne spomenik Pavlu Đurišiću. Nažalost, i najavljena imenovanja u drugim školama govore da se ide u pravcu ubrzanog „osvježavanja sistema“ i potpune marginalizacije manjinskih naroda”, pojašnjavaju.

Ministarka Bratić, dodaju, dobila je podršku svih partija vladajuće većine kada je izabrana na ovoj poziciji.

“S toga, svi subjekti koji čine ovu vladu za nas dijele istu odgovornost. Raduje nas da građani Crne Gore prepoznaju prave namjere aktuelne Vlade, a novi izbori, koji su neminovnost, pokazat će da za ideologije prošlosti nema mjesta u nezavisnoj i građanskoj Crnoj Gori”, poručuju u saopštenju.

Napominju da će Bošnjačka stranka svojom principijelnom politikom upozoravati na ovakve primjere u obazovnoj politici, koji su daleko od slike obrazovnog sistema u kome se može prepoznati multivjerski karakter.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here