Što duže ova raznolika koalicija bude imala kontrolu i podrivala identitet i suverenitet Crne Gore, to će Crna Gora biti ranjivija na pritisak Beograda i Vučićev program za veliku Srbiju. Srbija i Rusija se oslanjaju na podjelu i slabosti u zemljama regiona. Vrijeme je da crnogorska većina posvećena nezavisnosti postane glasnija i aktivnija, bilo u medijima, društvenim mrežama, građanskim organizacijama i na političkom planu unutar i izvan parlamenta – kaže u razgovoru za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.

Crnogorski premijer Zdravko Кrivokapić boravio je u posjeti Velikoj Britaniji i tamo se zakleo da će Crna Gora ostati na evropskom putu, pouzdana članica NATO-a i da neće dozvoliti uticaj trećih strana. Sve suprotno od onoga što je pored izbora obećao biračima. S druge strane, Metju Palmer je tokom sastanka sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem rekao da je cilj Sjedinjenih Država stabilna Crna Gora na evropskom i evroatlantskom putu, zaštićena od spoljnih uticaja. Кakva je politika međunarodne zajednice u Crnoj Gori kada sarađuje sa aktuelnom Vladom koja dozvoljava maligni i ruski i srpski uticaj?

Januš Bugajski: Obećanje da Crna Gora želi da ostane na putu članstva u EU možda nije impresioniralo vladu Bregzita u Londonu. Za Britance je najvažnije to što Crna Gora ostaje posvećena NATO-u i da će se tako čuvati od subverzivne politike Moskve i Pekinga. Jasno je da su NATO saveznici zabrinuti da aktuelna Vlada u Crnoj Gori želi zemlju pretvoriti u mini Srbiju i ostvariti bliske odnose sa Moskvom. London i druge prijestonice neće biti impresionirani riječima, već djelima, kao što je osiguravanje da ruski obavještajci nijesu prodrli u vojni establišment, da se osjetljive NATO informacije ne dijele sa srpskim ili ruskim operativcima i da crnogorski političari i stranke nijesu finansirani ruskim novcem.

Кrivokapić je u London odveo i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, poznatog po tome da je dozvolio curenje povjerljivih podataka saveznika na Odboru za bezbjednost i odbranu. Zašto je i Vukšić u delegaciji?

Januš Bugajski: Pretpostavlja se da je premijer pokušavao da ubijedi vladu u Londonu da Agencija za nacionalnu bezbjednost i druga vladina tijela nijesu ugroženi ni nesposobnošću, ni amaterizmom, ni vezama sa neprijateljskim stranim silama. Ako se Crnoj Gori ne može povjeriti da čuva povjerljive podatke, tada će se njena pouzdanost kao saveznika brzo smanjiti i zemlja će postati sve izolovanija.

Sve što ste predviđali u brojnim intervjuima vezano za porast nacionalizma i maligni uticaj Rusije, sada se dešava u Crnoj Gori. Vlada je preslaba, nekompetentna, sastavljana u crkvi, a Vučić se ponaša kao da je Crna Gora srpska pokrajina. Кako vidite izlaz iz ove situacije?

Januš Bugajski: Što duže ova raznolika koalicija bude imala kontrolu i podrivala identitet i suverenitet Crne Gore, to će Crna Gora biti ranjivija na pritisak Beograda i Vučićev program za veliku Srbiju. Srbija i Rusija se oslanjaju na podjelu i slabosti u zemljama regiona. Vrijeme je da crnogorska većina posvećena nezavisnosti postane glasnija i aktivnija, bilo u medijima, društvenim mrežama, građanskim organizacijama i na političkom planu unutar i izvan parlamenta. Mnogi patriotski raspoloženi Crnogorci glasali su za koaliciju vjerujući da će ona iskorijeniti korupciju i omogućiti brži ulazak u EU. Ali njihovo razočaranje ne bi trebalo da se pretvori u apatiju, već u podršku onim političarima, strankama i koalicijama koji su odlučni u odbrani Crne Gore.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here