Sporazum Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene o jedinstvenom djelovanju u vršenju vlasti u Budvi do isteka aktuelnog mandata lokalne uprave, koji je potpisan u srijedu i kojim su iz odborničke većine praktično istisnuti Socijalistička narodna partija i Prava Crna Gora, poruka je za sve one koji pomisle da mogu da ucjenjuju i da zbog njihovih ličnih interesa treba da ispaštaju građani – poručio je predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

On u izjavi za Pobjedu ističe kako tu „nema ništa lično“ i da su SNP i Prava dobili priliku koju nijesu iskoristili.

“To je njihova volja. Mi ih čekamo osam mjeseci. Izborna lista „Za budućnost Budve“ je bila vrlo jasna i jasno se znalo da je ja predvodim. Pobijedili smo i potpisali koalicioni sporazum na nivou liste, da bi se onda formirao nekakav treći blok koji je praktično onemogućavao da, srazmjerno sa izbornom voljom građana, formiramo vlast na lokalnom nivou. To je funkcionisalo u otežavajaćim okolnostima sa „v.d. stanjima“, čekajući da se izborna volja ispoštuje”, kazao je Carević.

Konačno, ističe, povratkom PZP-a na prvi koalicioni dogovor na nivou liste stvorili su se uslovi da se potpiše novi koalicioni sporazum unutar bloka.

“Tu smo dogovorli odnose, a SNP i Prava Crna Gora su izabrale svoj put i mi im želimo sreću i puno uspjeha u daljem radu. Ako se nekad predomisle tu smo, ali više nećemo da trpimo i grad blokiramo zarad njihovih ličnih interesa i fotelja”, kategoričan je Carević.

Prvi čovjek Budve poručuje i da oni koji u ime građana preuzmu mandat moraju početi da se ponašaju odgovorno.

“Tako da je ovo naravoučenije za one koji pomisle da mogu da ucjenjuju. To je fina poruka da više ne može da se ucjenjuje, da je to vrijeme prošlo i da treba raditi u interesu građana. Ovdje nema ništa lično. Mislim da bi meni trebalo da zahvale. Dali smo im priliku kada se formirala izborna lista, ali ne na način da nas ucjenjuju i da zbog njihovih ličnih interesa ispaštaju građani”, navodi Carević.

On objašnjava i kako je, u takvim političkim okolnostima, odstranjivanje SNP-a i PZP-a iz odborničke većine „normalna stvar“.

“To je isto kao kad vas zaboli slijepo crijevo. Ako ga ne operišete, umrijećete. Tako su oni sami sebe odstranili. Ipak, ponavljam, ostajemo za saradnju, ali na principu koji je bio dogovoren, a koji su oni iznevjerili “, navodi Carević.

Govoreći o odluci predsjednika Skupštine opštine Budva Krsta Radovića, inače funkcionera Demokrata, da onemogući ponovno izjašnjavanje o prošlogodišnjem Izvještaju o radu predsjednika Opštine, kako bi odbornica PZP-a ispravila grešku koju je napravila prilikom glasanja, Carević navodi kako „u tom grmu leži zec“, jer sada postaje jasno ko je destabilizujući faktor.

“To je, zapravo, dobra stvar u svemu lošem. Dobro je da građani konačno i kroz taj potez predsjednika lokalnog parlamenta vide da je uskraćeno pravo jednoj odbornici da ispravi grešku. Sada je jasno ko destabilizuje političku situaciju u Budvi. Svi su oni tamo sa ciljem da bi osporili i ucjenjivali mene i Demokratski front”, naveo je Carević.

Poručuje i da on ne pristaje na ucjene i da je dužan da čuva izbornu volju građana.

“I ja to radim najbolje moguće. Onaj ko misli da može da prekraja izbornu volju građana ili da je otima, ne radi dobro. Zato je ovo za nauk i primjer kako se to vrlo negativno vrati za njih. Mi smo, bez obzira na to, otvoreni za saradnju i sa njima. Moramo se učiti demokratiji i raditi najbolje u interesu građana”, kaže Carević.

Sa druge strane, predsjednik Izvršnog odbora Prave Budve Aleksandar Saša Franeta u izjavi za Pobjedu podsjeća da je sklapanje sporazuma između Nove, DNP-a i PZP-a uslijedilo nakon što odbornici Prave i SNP-a u lokalnom parlamentu nijesu glasali za prošlogodišnji izvještaj o radu predsjednika Opštine.

On ističe i da te dvije partije tim sporazumom nijesu odstranjene iz vladajuće većine niti, kako je rekao, mogu biti.

“Mislim da nas nijesu izbacili niti nas mogu izbaciti, ukoliko se Demokrate sa tim ne slože, jer se mora napraviti novi postkoalicioni sporazum. Ne postoji način da nas izbace. To niti je moralno, niti je pošteno”, kazao je Franeta.

Navodi i da su prilikom izjašjavanja o izvještaju o radu predsjednika Opštine glasali po sopstvenoj savjesti, jer su u tom dokumentu uočili dosta nedoumica.

” Valjda je to demokratija”, naglašava on.

Osvrćući se na zamjerke Carevića da su zarad funkcija pribjegli ucjenama, Franeta kaže da svoje ljude imaju u ukupno tri upravna odbora i da ih ta priča ne dotiče.

“Bolje da se oni zamisle o sebi, pošto su sva direktorska mjesta već podijelili i sebi uzeli. U politiku smo ušli da bismo smijenili bivši režim koji je bio katastrofalan, a sada imamo nastavak toga. Ja ne vidim da se bilo šta promijenilo. Nama treba oporavak od onog što se prethodnih 30 godina dešavalo, a za to su nam potrebni stručni ljudi koji znaju šta rade, a ne oni koji su politički lojalni i koji nemaju veze sa tim poslovima. Što prije dođe do toga, biće bolje i građanima Budve i cijeloj Crnoj Gori”, ističe Franeta.

On zaključuje i da lokalna uprava može nastaviti da funkcioniše i bez usvajanja izvještaja o radu predsjednika Opštine.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here