Nakon što je dobio Rješenje o razrešenju sa mjesta direktora Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“ Cetinje, Veljko Đukanović je poručio da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije dostavilo potrebna sredstva školama, te da su se direktori snalazili kako umiju.

Njegovo obraćanje prenosimo integralno:

Dana 22. 07. 2021. godine dobio sam Rješenje o razrešenju sa mjesta direktora Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“ Cetinje u kojem se navodi da direktor „ne izvršava radne zadatke, odnosno vrši povredu radne obaveze“. U obrazloženju se navodi da Školski odbor nije formiran u zakonskom roku. Poznato je da u Školskom odboru moraju biti i dva predstavnika koje imenuje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Pošto Ministarstvo nije u zakonskom roku imenovalo svoje predstavnike, Školski odbor nije ni mogao biti konstituisan. Ko onda ne izvršava svoje zadatke – Ministarstvo ili direktor? Što je Ministarstvo uradilo po pitanju nabavke higijenskih i dezinfekcionih sredstava za vrijeme pandemije da bi učenicima bio bezbjedan boravak u školi? Tražili su od škola da im se dostave podaci o potrebnim sredstvima, što su škole na vrijeme uradile, ali sredstva nijesu obezbijeđena. Direktori su se morali snalaziti kako umiju.

Za vrijeme zimskog raspusta sam obavijestio Ministarstvo da je jedan kotao za grijanje u kvaru, kontaktirao sam stručnjake koji su napravili specifikaciju potrebnih radova i predračun dostavio Ministarstvu sa zahtjevom da se obezbijede sredstva za opravku kotla. Po tom pitanju me niko nije ni kontaktirao, a da ne govorimo o uplaćivanju sredstava. Da je za vrijeme grejne sezone došlo do kvara drugog kotla, učenici ne bi pohađali nastavu, a kriv bi bio direktor jer „nije preduzeo potrebne mjere“.

U Rješenju piše da sam razriješen dužnosti direktora škole 12. 07. 2021. godine, a Rješenje sam primio 22. 07. 2021. godine. Da li su validni akti koje sam potpisivao u tom periodu od deset dana, koliko je trebalo da pošta stigne iz Podgorice do Cetinja? Da li je i samo Rješenje validno ako u obrazloženju moje ime nije napisano ispravno?

Ovom prilikom želim da se zahvalim članovima kolektiva na podršci koji su mi pružili iako se njihova preporuka nije uzela u obzir. Novoizabranom vršiocu dužnosti čestitam na izboru i želim mu puno uspjeha u daljem radu”.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here