Vrijeme je restauracije retrogradnih poličkih ideja i ideologija iz ranih devedesetih godina koje su dovele sve naše narode do užasnih tragedija, čija je kulminacija genocid u Srebrenici, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon komemoracije u Memorijalnom centru Potorčari. Vjerovali smo svi očigledno prerano, dodaje predsjednik, da su te ideje sahranjene u nesreći Srebrenice i nesrećama na prostorima bivše Jugoslavije.

“Nažalost, prerano smo se obradovali i još će potrajati naša borba za usvajanje civilizacijskih vrijednosti i ostvarivanje pune stabilnosti u našem regionu. Zato ne bih posebno komentarisao ni pridavao poseban značaj tim nerazumnim, neracionalnim političkim porukama ovim tragičnim povodom”, rekao je Đukanović.

U Srebrenicu je došao, kako je poručio, ne samo bi se poklonio sjenama žrtava genocida, već i da izrazi poštovanje prema porodicama žrtava, institucijama BiH i međunarodnim institucijama koje 26. godina daju doprinos punoj istini i dostizanju pravde za počinioce najstrašnijeg zločina na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

“Uvjeren sam da bez pune istine i pravde ne možemo napraviti ni milimetar naprijed u obnovi povjerenja. Utoliko smo manje na tom putu, ukoliko ne primijetimo da ne samo u našem reginu već i šire te retrogradne politike digle glavu. Nije više u pitanju blakanski fenomen”, naveo je crnogorski predsjednik.

Politike nacionalizma i fašisoidne politke su, dodaje, nažalost opet na sceni.

“Ukoliko ne budemo pravovremeno uspostavili jedan jasan politički, demokratski front u odnosu na te ideje prijeti opsasnost da će se greška ponoviti. Nadajmo se ne sa ovako strašnim posljedicama sa kakvim je prošla BiH i Srebrenica. Ali, mislim da su ovakvi događaji prilika da osnažimo front otpora prema tim retrogradnim idejama”, rekao je on.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here