Austrija je zemlja koja ima poseban senzibilitet za region Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na oproštajnom sastanku sa ambasadorkom Austrije u Crnoj Gori Anom Janković.

Đukanović je, kako je saopšteno iz kabineta predsjenika, ambasadorku odlikovao medaljom za zasluge za doprinos unapređenju saradnje, jačanju međudržavnih veza i prijateljstva Crne Gore i Austrije tokom njenog diplomatskog mandata u Crnoj Gori.

“Odnosi Crne Gore i Austrije su veoma sadržajni i Austrija je važan vanjskopolitički partner Crne Gore”, istakao je Đukanović i zahvalio za podršku koju Austrija u kontinuitetu pruža našoj državi, ali i regionu Zapadnog Balkana, sa ciljem dostizanja evropske perspektive.

Ovaj dio Evrope, prema njegovim riječima, želi da ostvari evropsku budućnost i da zemlje prijatelji, poput Austrije, sa podrškom na tom putu imaju dragocjenu ulogu.

Đukanović je zahvalio za austrijsku pomoć u borbi protiv pandemije kovida-19 koja se ogledala u vidu donacije vakcina, liječenja naših državljana i repartijaciji crnogorskih državljana tokom prvog talasa pandemije.

Janković je, kako je napisano, zahvalila predsjedniku za odlikovanje i istakla zadovoljstvo radom i boravkom tokom četvorogodišnjeg mandata.

“Odnosi dvije države su veoma dobri i srdačni i Crna Gora može računati na podršku Austrije tokom pristupanja EU jer je tamo njena budućnost”, ocijenila je ona i izrazila očekivanje da će crnogorsko društvo prevazići podjele i pronaći zajedničke tačke spajanja kako bi Crna Gora što prije postala članica EU.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here