Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Bajram, poručio je rejs Islamske zajedinice u Crnoj Gori Rifat Fejzić povodom Kurban bajrama. Fejzić je istakao da molitve za spas čovječanstva neće biti potpune bez ličnog doprinosa, odnosno vakcinacije protiv korona virusa.

“Alahovom voljom stupamo u blagdane Kurban bajrama – najradosnijeg praznika u islamskoj tradiciji. Odlikuje ga radost hadžiluka i kurbana, dva neiscrpna duhovna resursa kojima obnavljamo našu snagu i jačamo vezu sa Uzvišenim Stvoriteljem. Ovo su dani podsjećanja na snažnu vjeru praoca monoteizma, Ibrahima, a.s., njegovu spremnost na najveću žrtvu i Božiju milost kao nagradu. Allahova, dž.š., poruka Ibrahimu, a.s., da je ljudski život svet i da ne može biti žrtvovan označila je civilizacijsku prekretnicu i iskorak iz varvarstva ka uspostavljanju mira i poretka na zemlji.Mira kao prevlasti savjesti nad instinktom, odgovornosti nad zadovoljstvom, solidarnosti nad pohlepom i pravde nad nepravdom. Nauk prvog kurbana je svevremeni putokaz da svetost ljudskog života znači mir na zemlji “naveo je Fejzić u pismu upućenom islamskim vjernicima.

Apelovao je na građane da se vakcinišu protiv covid-19 virusa.

“Naše molitve za spas čovječanstva od pandemije neće biti potpune bez ličnog doprinosa, odnosno vakcinacije. Kada su našeg voljenog Poslanika vjernici upitali da li da se liječe, odgovorio je: “Svakako, Allahovi robovi, liječite se, jer Allah, dž.š, nije stvorio bolest a da za nju nije dao lijek, osim jedne – starosti”. Musliman se rukovodi Kur’anom i hadisom, a ne konspiracijama”, kazao je Fejzić.

Naglasio je da je Bajram praznik koji štiti čovjeka dajući mu dostojanstvo i smisao.

“Bajram je prilika za snaženje porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza. Podijelimo blagdansku radost i nadu sa svim ljudima. Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Allah, dž.š., pomogne da se mijenjamo na bolje. Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Bajram “, poručio je Fejzić u čestitci.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here