Policija je večeras spriječila grupu demonstranata koji su, kličući Ratku Mladiću, pokušali da prekinu otvaranje izložbe fotografija “Duša Srebrenice” višestruko nagrađivanog sarajevskog autora Midhata Poturovića u jednoj beogradskoj galeriji.

Mladići su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora Endžio Hab u kojem se izložba održava, prenosi televiija N1.

Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i „Srebrenica nije genocid“ i uvrede na račun predsjednika Aleksandra Vučića.

Organizator izložbe „Duša Srebrenice“ je Inicijativa mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić izjavio je na otvaranju izložbe da je odnos srpskog društva prema Srebrenici „duboko pogrešan“ i „jedna od najvećih omči koje srpsko društvo ima oko vrata, koja se sve više steže nacionalističkom propagandom, slavljenjem zločinaca, negiranjem genocida i ljudskih tragedija“.

Demonstrante, koji su protestovali protiv održavanja izložbe, Đurić je nazvao „jurišnicima srpskog sveta“ i istakao kako oni „ne bi trebalo da budu u fokusu“, pozivajući okupljene da „svakog dana nastave da se bore protiv ideologije zločina“.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here