Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je juče u Skupštini Kosova da neće biti sprovođenja Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u obliku u kojem je ratifikovan 2018. godine, prenosi Pobjeda.

“Državna komisija za demarkaciju i održavanje granica nema mandat. Kada budemo imali novoimenovanu komisiju, sva neriješena pitanja će se rješavati putem posebnih mehanizama koje će ta komisija preporučiti”, kazao je Kurti odgovarajući na poslaničko pitanje.

Dodao je da će se potruditi da ispravi sve ono što je nepravedno i pogrešno učinjeno 2018. godine kada je ratifikovan taj sporazum.

“Koristiću mehanizme, čim budem mogao, koliko god budem mogao, kako bih ispravio strašne fatalne greške koje ste napravili u prethodnom zakonodavnom tijelu”, kazao je Kurti.

On je rekao kako će se Vlada obavezati da imanja Trepče, koja se nalaze na teritoriji bivše Jugoslavije van teritorije Kosova, postanu imovina Kosova.

Sporazum ograniči Crne Gore i Kosova potpisan je u Beču 26. avgusta 2015. godine. Iz Vlade Crne Gore više puta nakon toga saopšteno je da je razgraničenje tada završena stvar, a formalizovano ratifikacijom tih sporazuma Skupštine Crne Gore još u decembru 2015. i Skupštine Kosova u martu 2018. godine.

“U Beču je Crna Gora potpisala međunarodni ugovor s Kosovom i ratifikovali ga u parlamentu. Nije mi poznato da je Crna Gora ikad poništila ratifikovani međunarodni ugovor. To se neće desiti ni ovoga puta”, saopštio je Srdan Darmanović, tadašnji šef crnogorske diplomatije, na konferenciji za novinare u novembru 2017. godine.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here