Pritvorenik Vuk Lalatović osuđen je na 11 mjeseci zatvora zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda Miljanu Bulatoviću, kada ga je tokom susreta u krugu za šetnju unutar Istražnog zatvora u Spužu izbo ekserom u lijevu ruku, piše Pobjeda.

Na presudu koju je početkom maja izrekla sutkinja Osnovnog suda u Danilovgradu Sonja Keković branilac optuženog Lalatovića, advokat Damir Lekić, uložio je žalbu.

On je u cjelosti osporio zakonitost donesene presude zbog bitnih povreda krivičnog postupka, površno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni.

Prema navodima presude, tokom postupka je utvrđeno da je Lalatović 25. januara 2019. godine, oko 16.30 časova u Istražnom zatvoru u Spužu Miljanu Bulatoviću nanio lake tjelesne povrede.

“Na osnovu činjenične građe koja proizilazi iz sadržine dokaza provedenih na glavnom pretresu ovaj sud je nesumnjivo zaključio da su se u radnjama okrivljenog Vuka Lalatovića stekla sva obilježja krivičnog djela laka telesna povreda”, navodi se u presudi.

Lalatović je dva puta ekserom udario Bulatovića u predjelu lijeve ruke koju je oštećeni podigao kako bi se zaštitio. Optuženi je prilikom davanja odbrane ispričao da se nalazio u trećem krugu Istražnog zatvora za šetnju kada je iz zgrade izašao pritvorenik Bulatović koji je krenuo prema njemu.

Kada se Bulatović našao na 40 centimetara od optuženog, naglo je raširio ruke tako da su pesnice bile udaljene oko 20 centimetara od Lalatovića. Lalatović je pomislio da će ga Bulatović napasti s obzirom na to da mu je upućivao prijetnje preko pritvorenika sa kojim je bio optužen za razbojništvo.

Iz straha za život, kako tvrdi Lalatović, izvadio je esker koji je skrivao u lijevom rukavu svoje jakne i njime dva ili tri puta ubo Bulatovića u bočnu stranu nadlaktice lijeve ruke.

On je ustvrdio da nije imao namjeru da ekserom povrijedi Bulatovića u glavu i tijelo. Kada je vidio da Bulatović krvari, optuženi je odbacio esker i trčećim korakom se udaljio. Iz daljine je vidio da se Bulatović pridržava za ogradu ali da nije pao na do.

Lalatović je pojasnio da je zbog prijetnji koje mu je Bulatović upućivao iz bezbjedonosnih razloga u rukavu jakne držao esker ne želeći da otkriva kako ga je nabavio.

Sa druge strane, Bulatović je na suđenju ustvrdio da do tog dana nije znao Lalatovića, kao i da dok je prolazio pored njega u krugu za šetnju podigao ruku kako bi se javio drugu.

On je ustvrdio i da je par mjeseci prije napada, tokom posjete, prijatelj čije ime nije htio da kaže radi njegove bezbjednosti, saopštio mu da je Lalatović plaćen da ga ubije, isto kao što je plaćen i za ubistvo u Nikšiću.

Prilikom davanja završne riječi advokat Lekić nije sporio da je njegov branjenik nanio lake tjelesne povrede Miljanu Bulatoviću ali je ukazao na prijetnje oštećenog koje je upućivao prije napada.

“Lalatović je bio prinuđen da se brani. S druge strane, on je ukazao i da Bulatović prilikom davanja iskaza nije govorio istinu o broju udaraca koje je primio, što se jasno vidi na snimku nadzorne kamere koja je zabilježila događaj”, kazao je Lekić i dodao da nije dokazano da je njegov branjenik izvršio krivično delo koje mu je stavljeno na teret Lalatoviću se sudi pred Višim sudom zbog ubistva Ranka Vuletića, 1. avgusta 2019. godine u Nikšiću.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here