Predstavnici parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću većinu danas će u parlamentu održati drugi krug razgovora o krizi vlasti, a Demokratski front ne odustaje od početnih zahtjeva da se napravi ili nova ili vlada izbornog povjerenja – u oba slučaja bez premijera Zdravka Krivokapića. To je Pobjedi saopštio jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević.

Nakon prvog sastanka stranaka vladajuće većine saopšteno je da nije bilo tenzija kao i da je dogovoreno da se na narednim konsultacijama nađe održivo rješenje.

Medojević kaže da će DF prisustvovati današnjem sastanku, ali navodi da neće odustati od zahtjeva.

“Što se nas tiče, jedini smo izašli sa jasnim stavovima – da ne podržavamo Vladu Zdravka Krivokapića, da on ima podršku samo 14 poslanika i mislimo da je najbolje rješenje nova vlada u okviru iste većine ili, ukoliko to nije moguće, da se napravi vlada izbornog povjerenja i da se očiste birački spiskovi, promijeni menadžment u Javnom servisu i imenuje nestranački, profesionalni glavni tužilac koji bi procesuirao eventualne izborne nepravilnosti i da se ide na izbore”, navodi Medojević.

Ogroman je stepen nepovjerenja, kaže on, između DF-a i Krivokapića, koji ih je izdao i prevario.

“Tu je ogromno nepovjerenje i nepoštovanje i teško je očekivati da se u okviru njegovog kabineta napravi bilo kakav održivi dogovor”, dodaje Medojević.

Upitan kako vidi dalji razvoj situacije, jer su i iz Demokratske Crne Gore i iz Ure saopštili da je Krivokapić za njih premijer, Medojević kaže da je situacija jasna.

“Oni (Ura) su već glasali smjenu ministra sa DPS-om. Tu su i Demokrate. Skoro da nema nikakve razlike između politike i prioriteta između DPS-a, Krivokapića, Demokrata i Ure – to poslije šest mjeseci postaje jasno. Teško je očekivati neki dogovor od Demokrata i Ure koji bi bio prihvatljiv za DF. Mislim da Krivokapić i ne insistira na tome i ne znači mu ništa što je izgubio podršku većine u parlamentu. Premijeru ne pada na pamet, zalijepio se za fotelju zbog beneficija vlasti. Nijesam optimista da će doći do dogovora, tačnije ne vidim prostor za rekonstrukciju koja bi bila održiva u postojećem kabinetu”, precizirao je Medojević.

Mjera kompromisa bi bila, kako je dodao, nova vlada koja bi bila formirana na osnovu izbornih rezultata.

Eksperiment sa ekspertskom Vladom, ocjenjuje Medojević, pokazao se kao neuspješan i neefikasan.

“Eksperti sada postaju članovi partija. U Vladi je jedna partija – Ura – koja je eksponent jedne grupacije krupnog kapitala i polako preuzimaju upravljanje Vladom. Eliminišu se čak i ljudi koje je crkva ubacila, što je takođe bilo nelegitimno. Krivokapić sada pokušava da prevari crkvu i ljude koji su ga postavili i nama nametnuli kao nosioca lista, protiv čega sam bio od starta”, kaže Medojević.

Dodao je da bi u novoj vladi važilo pravilo da stranke budu zastupljene proporcionalno dobijenim glasovima.

“Mi ne učestvujemo u radu parlamenta i pred premijerom je izazov ako predloži neki zakon da mu ga podrži DPS i to je demokratski posmatrano neoodrživa situacija. To nama politički gledano odgovara jer će birači shvatiti da su prevareni, ali to nikako ne valja za građane i državu. Ova Vlada je jednostavno nekompetentna i nesposobna i to se svakog dana dokazuje”, zaključuje Medojević.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here