Mojkovačka opština postaje sve interesantnije područje za investicije, što joj omogućava i dobra pozicija na sjeveru države, kao i širenje ponude za ulagače, uz tradicionalnu orijentaciju na turizam i poljoprivredu, pišu Vikend novine.

Primjer za to je i biznis zona “Babića polje” koja je dobila novog korisnika. U pitanju je firma „ALWIR” DOO, sa sjedištem u Mojkovcu, ukrajinskog investitora sapartnerom iz ovog grada. Tu je i “Agrogora Organic” DOO investitor iz Turske, kao i kompanija „Čelebić” koja je započela izgradnju hotela sa četiri zvjezdice.

Dosadašnja ulaganja opštine u opremanje biznis zone iznosila su oko 850.000 eura.

Dobar paket podsticajnih mjera na lokalnom nivou i infrastrukturna opremljenost dovela je do porasta interesovanja domaćih i stranih investitora što je rezultiralo sklapanjem prvog ugovora za korišćenje prostora u Biznis zoni na osnovu javnog po ziva koji je raspisala opština Moj kovač.

“Radi se o inovativnoj tehnologiji prerade metalne žice od koje će se proizvoditi širok spektar visokokvalitetnih proizvoda. Ugovorom koji je potpisan ovog mjeseca, DOO „ALWLR” je zakupilo parcele ukupne površine 8.468 m2 na period od deset godina sa mogućnošću produženja na još deset Investicijom je planirano otvaranje do 25 radnih mjesta. S obzirom da je ovaj projekat dugoročan, u planu je dalji razvoj i proširenje djelatnosti i na države Evropske unije. Zaključenim ugovorom definisano je da će investitor izgraditi objekat i pustiti ga u rad za dvanaest mjeseci”, kazao je prvi čovjek Mojkovca Ranko Mišnić.

Naglasio je da investitori prepoznaju ovaj grad kao sigurno mjesto za ulaganja.

Prerada bobičastog voća

Mišnić podsjeća da je u aprilu ove godine potpisan ugovor za zakup parcele u Biznis zoni i sa firmom “Agrogora Organic” DOO (sa sjedištem u Mojkovcu), čiji je osnivač i izvšni direktor Ahmet Dasman, investitor iz Turske.

“Cilj firme ‘Agrogora Organic’ je pokretanje inovativnog agroposlovanja u Crnoj Gori, kako bi se iskoristile prirodne zalihe šumskog voća i organska proizvodnja voća u zemlji. Planirani postupak liofilizacije tehnologije dehidratacije može se primijeniti u različitim oblicima hrane poput voća, povrća, mliječnih proizvoda, a već je u skladu sa dobro razvijenom potražnjom na tržištu zapadne Evrope”, kazao je Mišnić.

Prema njegovim riječima ugovorom koji je potpisan DOO “Agrogora Organic” je zakupilo parcele površine od 11.713 m2 na period od 10 godina sa mogućnošću produženja na još 10.

On dodaje da je investicijom planirano da 25 građana dobije stalno zaposlenje, dok bi od 120 do 150 bilo angažovano na sezonskim poslovima tokom perioda sakupljanja svježeg voća.

“Osnovna proizvodnja biće prerada bobičastog i drugog voća. Pogon bi, kako je definisano, trebalo da započne proizvodnju u roku od 12 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora. Gospodin Ahmet Dasman je bio suosnivač i izvršni direktor prvog postrojenja koje se bavilo preradom voća i povrća na ovaj način u Izmiru u Turskoj”, istakao je Mišnić.

Prvi čovjekove sjeverne opštine kaže da „Čelebić” gradi hotel sa četiri zvjezdice na jednoj odnajatraktivnijih lokacija, koji će biti u lancu jedne od vodećih svjetskih kompanija u turizmu Inter Continental Hotels Group (IHG).

“Spremnost kompanije Čelebić da gradi hotel visoke kategorije nije slučajna, niti je bazirana na posebnom entuzijazmu, već na planovima i projektima koji su, na bazi potencijala u oblasti turizma u Mojkovcu, već u fazi realizacije. Opština ima izuzetne turističke potencijale, ali to samo po sebi nikad nije bilo dovoljno”, rekao je Mišnić.

Kako navodi, trebalo je nešto konkretno raditi na valorizaciji, pa su radovi na izgradnji ski-centra Žarski, postali privlačni za investitore, kao i za kompaniju Čelebić.

“Sa ovakvim investicijama i projektima, otvaraju se i mogućnosti za zapošljavanje naših sugrađana što je i jedan od ključnih izazova sa kojim se kao lokalna samouprava susrijećemo”, kazao je Mišnić.

Radovi na sve strane

No, to nije sve što radi mojkovačka opština za unapređenja života mještana. Gradi se stambena zgrada za socijalno ugrožene, zatim turistički info-centar, adaptira se objekat Bojne njive za potrebe Skijališta Crne Gore, asfaltirajulokalniputevi… U toku je komunalno opremanje Biznis zone, izgradnja pasarele (11 faza), izgradnja privremenog ugostiteljskog objekta sa rentiranjem sportske opreme za potrebe bazne stanice,barski”, gradnja ski-staza na lokalitetu „Žarsld”, žičare sa šestosjedom, trafostanice za potrebe objekta bazne stanice „Žarski”…

“Trudili smo se da sav rad rezultira i stvaranjem unaprijeđenog poslovnog ambijenta, da podržimo one koji žele da razviju sopstvene biznise, da ohrabrimo dolazak i budemo pouzdani partneri investitorima, da svaka biznis ideja pokuša da nađe dobar put do svoje realizacije”, naglasio je Mišnić.

Kako ističe, dosadašnja ulaganja u opremanje Biznis zone iznosila su oko 850.000 eura.

“Dobar paket podsticajnih mjera na lokalnom nivou i infrastrukturna opremljenost Biznis zone dovela je do porasta interesovanja domaćih i stranih investitora što je rezultiralo sklapanjem prvog ugovora za korišćenje prostora na biznis zoni na osnovu javnog poziva koji je raspisala opština Mojkovac. Uradili smo novu brošuru za promociju podsticajnih mjera za investitore u biznis zoni. Otvaranje malih preduzeća i porodičnih biznisa od velikog je značaja za razvoj naše opštine”, kazao je Mišnić.

Prema njegovim riječima saradnja sa Zavodom za zapošljavanje i međunarodnim organizacijama kao što je UNDP dodatna je šansa da nezaposlena lica obezbijede sredstva za pokretanje biznisa.

“Pružili smo podršku nezaposlenim licima u izradi biznis planova i koncipiranju biznis ideja od koji je danas njih šest otvorilo svoje firme. Troškove registracije novih preduzeća za one biznis ideje koje su odobrene za finansiranje snosila je opština Mojkovac”, zaključio je Mišnić.

Brskovsko “blago” će se tek otkrivati

Mišnić kaže da kroz saradnju sa resorom kulture (u okviru Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta) realizujuprojekat “’Valorizacija arheološkog lokaliteta Brskovo”.

Nalazi Centra za arheologiju i konzervaciju pokazali su, kako ističe, da su sve pretpostavke vezane za značaj srednjovjekovnog lokaliteta tačne i da će se brskovsko “blago” tek otkrivati.

“U prethodnoj godini započeli smo izradu grafičke epske novele “Brskovo, priča koja traje” koja je namijenjena popularizaciji mojkovačke kulturne baštine”, naveo je Mišnić.

Vikend novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here