Predstavnici vodećih opozicionih partija kazali su za Dan da im nije prihvatljiv predlog predsjednika Skupštine Alekse Bečića da se dopuni Zakon o lokalnoj samoupravi, tako da se lokalni izbori za odbornike u Skupštini Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana održe kad i redovni izbori za odbornike u glavnom gradu, Bijelom Polju, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Žabljaku i Šavniku.

Održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu dugogodišnja je preporuka međunarodne zajednice.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić je kazao da za ovu partiju taj predlog nije sporan, ali da to treba da rješava Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Ovaj odbor je i osnovan zbog ovakvih i sličnih stvari. Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg to i dalje ne bi bilo u nadležnosti ovog odbora, niti da je tu bilo šta sporno. Ne mislim da predsjednik Skupštine sa svojih deset poslanika, kao predsjednik Demokrata, može da riješi to pitanje. Ako već treba da se mijenja zakon, onda neka se mijenja u cjelini, a ne pojedinačne odredbe”, naveo je Sekulić.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su kratko naveli da ovo pitanje treba da bude stvar konsenzusa tokom rada u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević istakao je da ova partija podržava održavanje lokalnih izbora u jednom danu, ali pod uslovom da se tada održe i vanredni parlamentarni izbori.

“Zajedno sa lokalnim izborima u svim, a ne samo u pojedinim sredinama, bili bi održani i vanredni parlamentarni izbori kojima bismo stavili tačku na političku i svaku drugu krizu u kojoj se Crna Gora nalazi. Kao i dosad, i ubuduće ćemo biti konstruktivan učesnik dijaloga, sa ciljem iznalaženja što boljeg rješenja u korist građanki i građana i Crne Gore uopšte”, kazao je Zirojević.

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić kazao je da i BS podržava ovu inicijativu, ali i da takođe očekuju da tada budu i parlamentarni izbori.

“Bošnjačka stranka podržava inicijativu da svi lokalni izbori budu održani u maju 2022. Na taj način, građani Crne Gore bi bili rasterećeni konstantne priče o izborima, a Vlada i lokalne samouprave bi svoj fokus djelovanja usmjerile na realizaciju četvorogodišnjih planova i politika. Očekujemo da u maju 2022. godine budu svi lokalni izbori, zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima. Dakle, za deset mjeseci očekujemo opšte izbore u Crnoj Gori. To je jedini izlaz iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora”, podvlači Omeragić.

Bečić je iznijevši predlog o izmjeni dopuni zakona podsjetio da česti lokalni izbori drže zemlju u konstantnom vanrednom stanju, te da ukoliko ništa ne promijene svi zajedno u izbornom okviru, da će Crna Gora od 5. decembra do početka juna 2022. imati najmanje četiri odvojena izborna procesa na lokalnom nivou.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here