Centar za postkonfliktna istraživanja u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica organizovao je ljetnju školu za mlade. Školu, koja je okupila mlade ljude iz regiona, ali i iz zemalja Evrope i svijeta, pohađale su članice Savjeta mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore Amina Brahić i Samra Aljkanović, saopšteno je iz Savjeta mladih DPS Crne Gore.

“Naše predstavnice su kroz sedmodnevna predavanja eminentnih stručnjaka, koji govore o genocidu, ali i prevenciji, bolnom sjećanju na žrtve, kao i putu do pravde, imale priliku da prošire već stečena znanja, ali i da aktivno učestvuju u radionicama na kojima su zastupale stavove cjelokupnog Savjeta mladih o najmonstruoznijem činu koji se ne zaboravlja”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, Savjet mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore ponosan je jer Amina i Samra danas prisustvuju komemoraciji u Srebrenici i “jer će se u ime svih nas pokloniti žrtvama najnemilosrdnijeg činjenja koje je zapisano najcrnjim slovima na stranicama istorije”.

“Čuvaćemo sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici uz jasnu poruku da se ovakav nezapamćeni zločin više ne smije ponoviti. Intezivno ćemo se suprotstavljati najezdi svake ideologije koja je unesrećila balkansko područje, ali i učestvovati u svakom dijalogu u okviru kojeg ćemo uvijek naglašavati da se u rane ne smije dirati i da je hrabrost suočiti se sa prošlošću jer jedino tada možemo budućnosti pogledati u oči”, ističe se u saopštenju.

Kako su saopštili iz Savjeta mladih DPS, iznošenje stava o genocidu nije pitanje političke dužnosti već odraz ljudskosti.

“Na kraju, poručujemo da iznošenje stava o genocidu nije pitanje političke dužnosti, već odraz onog ljudskog u nama, te da uz najstrašniju osudu istog ukazujemo na to da će Bosna i Hercegovina u nama imati iskrenog prijatelja, a porodice žrtava vječitog saveznika u borbi za pravdu”, zaključuje se u saopštenju Savjeta mladih DPS Crne Gore.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here