Specijalno državno tužilaštvo donijelo je odluku kojom su spojeni predmeti forimirani povodom spriječenih likvidacija navodnog vođe „kavačkog klana“ Slobodana Kašćelana i Beograđanina Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i pripadnika njegovog obezbjeđenja Marka Miljkovića. Kako Dan saznaje, tužilaštvo je zajedno vodilo istrage o ovim slučajevima, a zaštićeni svjedoci su govorili o oba slučaja. Nakon saslušanja zaštićenih svjedoka donesena je odluka da se predmeti spoje.

Kao organizator kriminalne grupe u istrazi su označeni Janko Vukadinović i još jedna, zasad neidentifikovana osoba. Vukadinović se nalazi u spuškom zatvoru, odakle je izdavao naređenja ostalim članovima kriminalne grupe.

Akcija SDT-a, u kojoj su spriječene likvidacije Kašćelana, Belivuka i Miljkovića, vođena je pod kodnim nazivom „Meta“. Na konferenciji za medije, održanoj krajem januara, iz SDT-a je saopšteno da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zajedno sa CB Podgorica i CB Herceg Novi, na teritoriji Podgorice i Tivta spriječili djelovanje kriminalne organizacije u pravcu lišenja života najmanje tri lica.

“Jedno lice je trebalo da bude lišeno života u Podgorici 22.1.2021. godine, dok su druga dva lica trebalo da budu lišena života na aerodromu u Tivtu istog dana u jutarnjim časovima”, navedeno je tada iz SDT-a.

Zbog sumnje da je trebalo da ubiju Kašćelana, osumnjičeni su Momčilo Milić (40), Hasan Turković (33) i Dušan Ivanović (41) iz Bara.

Eksplozivna naprava velike razorne moći pronađena je u automobilu Milića.

Kašćelan je trebalo da bude ubijen prilikom dolaska na suđenje u Viši sud u Podgorici. Plan je bio da se pod njegovo vozilo postavi eksplozivna naprava koja bi se aktivirala kada bi vozilo bilo u pokretu.

Zbog planiranja ubistva Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Miljkovića nedavno je predata optužnica Višem sudu u Podgorici. Optužnicom su obuhvaćeni Radovan Stanišić, Mileta Jovanović, Almir Mujahodžić, Momčilo Milić i Dušan Ivanović. Trebalo je da budu ubijeni na tivatskom aerodromu kada su bili sa drugim navodnim vođom „kavčana”, Radojem Zvicerom.

Prema navodima optužnice, Jovanović i zaštićeni svjedok Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića 22. junuara u Tivtu pokušali da ubiju Belivuka i Miljkovića. Zaštićeni svjedok je krajem januara u Specijalnom tužilaštvu ispričao da je po prvobitnom planu trebalo da se izvrši ubistvo Kašćelana, dok o ubistvu srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije bilo pomena.

Kašćelanovo ubistvo bilo je planirano za 22. januar, kada je trebalo da dođe u podgorički Viši sud gdje mu je bilo zakazano suđenje.

Kako je suđenje odloženo, Vukadinovićeva grupa je promijenila plan i fokusirala se na organizaciju likvidacije Belivuka i Miljkovića koji su 22. januara trebalo da otputuju avionom za Beograd.

Za likvidacije obećano 1.200.000 eura

Svjedok saradnik je u SDT-u ispričao da je najviše novca ponuđeno „za glavu” Belivuka. Tačnije, za njegovo ubistvo obećano je 700.000 eura, a za likvidaciju Kašćelana pola miliona.

Ubistvo Miljkovića trebalo je da bude „nagrađeno” sa 300.000 eura.

Osim toga, svjedok saradnik je prilikom saslušanja priznao i da je njegova uloga bila da obezbijedi sredstva za likvidacije, te je tako pripremao motor za likvidaciju vođe „kavačkog klana” i kupio automobil za ubistvo Velje Nevolje.

Za taj atentat, prema riječima svjedoka saradnika, pripremao je osumnjičenog Markovića.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here