Njemački bezbjednosni zvaničnici saopštili su da su uhapsili više od 750 osoba i zaplijenili velike količine droge nakon što su dešifrovali tajnu prepisku preko mobilnih telefona.

Istraga je započeta u aprilu 2020. i zasnovana je na podacima dobijenim preko komunikacije korisnika Enkročet servisa (EncroChat) koji su bili umiješani u ilegalnu trgovinu drogom, naveli su u saopštenju državna tužiteljka i Savezna kriminalistička služba.

Državna tužiteljka Julija Busvajler rekla je za Asošijeted pres da su u istrazi pomogli francuski i holandski istražitelji.

Oni su uspjeli da dešifruju podatke i na taj način prate komunikaciju kriminalaca koji su koristili šifrovane mobilne telefone na Enkročetu.

Istražitelji su zaplijenili 3,2 tone kanabisa, oko 320 kilograma sintetičkih droga, više od 125.500 tableta ekstazija, gotovo 400 kilograma kokaina i 10 kilograma heroina.

Oduzeto je i 310 komada oružja, više od 12.200 metaka i imovina u vrijednosti od 168 miliona eura.

Tužiteljka Busvajler je rekla je da istraga još uvijek nije završena i da se provjeravaju podaci iz razgovora.

„Mnogo je ljudi je u pritvoru. Provjeravaju se podaci kako bi se utvrdilo da li su dovoljni za podizanje opštužnice“, rekla je tužiteljka.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here