Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković danas je održao sastanake sa nerezidentnim ambasadorom Japana Takahikom Katsumatom, počasnim konzulom Crne Gore u Izraelu Nimrodom Rinotom, nerezidentnim ambasadorom Kazahstana Tolezhanom Barlybayevom, i počasnim konzulom Kazahstana u Crnoj Gori Goranom Đukanovićem, saopšteno je iz Glavnog grada.

Delegacije Japana i Glavnog grada iskazale su zadovoljstvo zbog upriličenog susreta, te istakle važnost intenziviranja komunikacije i unapređenja saradnje.

Kako su naveli, Vuković je tom prilikom pohvalio radnu etiku naroda Japana i kazao da se nada razmjeni iskustava u oblasti ekonomije, kulture, ali i inovacija i savremene tehnologije po kojoj je Japan prepoznatljiv.

“Vuković je predstavio dosadašnje aktivnosti u oblasti stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i druge važne projekte za Glavni grad. Inspirisan bogatim kulturnim nasljeđem Japana, govoreći o ozelenjavanju glavnog grada, kreiranju novih parkovskih površina, Vuković je predložio formiranje Cherry parka u Podgorici. To bi bio simbol dobrih odnosa Japana i Crne Gore, ali i zanimljiva lokacija za turiste”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Takahiko pozdravio je ovu ideju i podsjetio na važnost turizma za cjelokupan ekonomski razvoj i buduću saradnju ove dvije države, te naglasio je da stanovnici Japana rado posjećuju Podgoricu, kao i nema sumnje da će tako biti i u narednom periodu.

Kako Crna Gora i Izrael kontinuirano razvijaju prijateljske odnose, napominju, posjeta počasnog konzula Rinota bila je dobra prilika da se ukaže na značaj ranije uspostavljene saradnje, kao i da se razmotre mmogućnosti njenog unapređenja.

“Počasni konzul je istakao da je, nakon poboljšanja epidemiološke situacije, jedna od najznačajnih veza ove dvije zemlje upravo turizam. Pohvalio je razvoj glavnog grada i kazao da je uvjeren da će pored brojnih turista, Podgoricu posjetiti i značajan broj izraelskih investitora. Gradonačelnik je ovom prilikom predstavio investicione potencijale Podgorice, ali i predečio važnost kreiranja novih radnih mjesta kako za Podgoricu, tako i za Crnu Goru u cjelini”, dodaje se u saopštenju.

Iz Glavnog grada ističu da je na sastanku zaključeno da će se razmjena mišljenja, ideja i iskustava nastaviti i u narednom periodu.

Vuković je prilikom prijema ambasadora Kazahastana Tolezhana Barlybayeva, i počasnog konzula Đukanovića, izrazio posebno zadovoljstvo što je susret upriličen na dan praznika Glavnog grada Kazahstana, a uoči samog otvaranja prvog Počasnog Konzulata Kazahstana u Crnoj Gori.

“Ambasador je kazao da upravo to govori o dobrim odnosima Kazahstana i Crne Gore, i napomenuo da postoji mogućnost osnivanja stalnog diplomatskog predstavništva Kazahstana u Crnoj Gori. Istakao je da smatra da su stvoreni uslovi za unapređenje saradnje u oblastima turizma i investicija i da postoji značajno interesovanje kazahstanskih privrednika za ulaganja na teritoriji Podgorice. Pohvalio je aktivnosti Glavnog grada na unapređenju uslova života i podsjetio na ubrzan razvoj Nursultana koji bi mogao postati grad pobratim sa Podgoricom”, zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here