Pad broja dnevno zaraženih korona virusom uzrokovao je i pad interesovanja crnogorskih građana za vakcinaciju protiv COVID-19. Upravo “varka” da se usljed malog broja novooboljelih epidemiji nazire kraj mogla bi nam se vratiti kao bumerang u vidu delta soja, koji je, prema riječima prvog čovjeka Instituta za javno zdravlje Igora Galica, sasvim realno očekivati u Crnoj Gori.

Galić u razgovoru za Dnevne novine poručuje da će bez stalnog poštovanja protivepidemijskih mjera i nastavka pozitivnog trenda vakcinisanja stanovništva naša zemlja biti izložena obolijevanju od novog delta soja korona virusa. Kazao je i da je tokom juna i dvije nedjelje jula približna vrijednost novoregistrovanih slučajeva, te da za sada ne možemo govoriti o porastu broja novoinficiranih korona virusom.

“Kao i u svim zemljama svijeta, i u Crnoj Gori za masovnu imunizaciju protiv COVID-19 infekcije, nakon početnog veoma pozitivnog trenda, interesovanje opada. Mnogi su činioci koji su doveli do toga. Očigledno da je sasvim kontraproduktivno stabilna epidemiološka situacija i dnevno mali broj novoregistrovanih slučajeva obolijevanja od COVID-19 infekcije uzrokovao smanjenu zainteresovanost za vakcinisanje”, ocjenjuje Galić.

Zdravstvene vlasti stoga neće sjedjeti skršlenih ruku, već najavljuju kampanju kojom će promovisati značaj vakcinacije.

“U susret jesenjoj sezoni i tome da nam prijeti delta soj, Institut za javno zdravlje će pojačati kampanju. Međutim, bez stalnog poštovanja protivepidemijskih mjera i nastavka pozitivnog trenda vakcinisanja stanovništva možemo zasigurno reći da ćemo ostati izloženi obolijevanju od novog delta soja korona virusa”, kazao je direktor Instituta.

Galić kaže i da je potpuno realno očekivati slučajeve zaraze delta sojem u Crnoj Gori, te da je samo pitanje trenutka kada će postati dominantan soj na nivou cijelog svijeta, a podaci pokazuju da su se prvi slučajevi već pojavili u zemljama regiona.

“To je, naravno, povezano sa većim rizikom od naglog porasta broja slučajeva. Upravo iz tog razloga budno se prati broj novootkrivenih slučajeva”, poručuje.

U Institutu za javno zdravlje stoga se već uveliko pripremaju za moguće scenarije zaraženih delta sojem. U toku je obuka kadra za sekvenciranje patogena uključujući i SARS-CoV-2, metodom i tehnikom standardnom za ovaj uzročnik kao i u cijelom svijetu, ali koja, kaže Galić, zahtijeva vrijeme.

“U međuvremenu, Institut je pristupio Programu za pomoć u sekvenciranju zamalja kandidata za ulazak u Evropsku uniju koji sprovodi Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donijela je najnovije prepopruke i smjernice za pripremanje i podešavanje instrumenata odgovora na delta soj. Komisija za C0V1D je upoznata sa najnovijim preporukama po kojima postupa u saradnji sa SZO”, kazao je Galić.

Direktor Instituta za javno zdravlje podvlači da insistiraju na vakcinaciji iz razloga što ohrabrujući podaci govore da su i kada je delta soj u pitanju u znatnoj prednosti revakcinisani građani nego oni koji su primili jednu ili nijednu dozu vakcine protiv korona virusa.

Galić je kazao i da mladi treba da se vakcinišu, jer trenutno upravo oni u velikoj mjeri “upravljaju pandemijom”.

“Moramo biti svjesni da kao asimptomatski nosioci virusa ili sa blažim oblikom bolesti virus možemo prenijeti na nekoga ko se sa COVID-19 infekcijom neće moći izboriti, na nekoga do koga nam je stalo, zato se od mladih očekuje da pokažu odgovornost i pored pridržavanja opštih preventivnih mjera kada su u blizini ljudi koji spadaju u vulnerabilne kategorije po pitanju obolijevanja od COVID-19 dodatno se potrude i vakcinišu se”, kazao je Galić.

Svjestan je da mladi odbijaju imunizaciju zbog velikog broja dezinformacija koje kruže socijalnim mrežama, te im poručuje da slušaju struku, a ne laike.

“A kako su većinom mladi okupljeni i koncentrisani na takve mreže, potrebno je da ne vjeruju tolikom broju neprovjerenih informacija nego da vjeruju stručnim licima. U tom pogledu, mladi u Crnoj Gori biće u fokusu borbe protivdezinformacija o vakcinaciji i korona virusu u narednom periodu, a cilj je da se poveća broj imunizovanih jer su zdravstvene vlasti vakcine protiv korona virusa učinile dostupnim svim građanima, u svim opštinama Crne 6ore”, ocjenjuje on.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here