Zbog činjenice da se rezultati rada državnotužilačke organizacije nastoje umanjiti, zanemariti, a sama institucija diskreditovati, što potvrđuju i poruke potpredsjednika Vlade sa konferencije za štampu održane 30.08.2021.godine, iz Vrhovnog državnog tužilaštva ističu da radi javnosti napominju da pretkrivičnim postupkom rukovodi Državno tužilaštvo i da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku državni tužilac izdaje obavezujuće naloge i neposrednim rukovođenjem, usmjerava radnje policije i drugih organa.

“To znači da je i akcijom zaplijene 1400 kilograma kokaina rukovodilo Državno tužilaštvo, konkretno Više državno tužilaštvo u Podgorici. Otuda čude poruke potpredsjednika Vlade da „tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbori sa organizovanim kriminalom“ imajući na umu činjenicu da je Više državno tužilaštvo u Podgorici u konkretnom slučaju zaplijene velike količine opojne droge kokain, shodno zakonskim ovlašćenjima, profesionalno i odgovorno koordiniralo sa Upravom policije u aktivnostima zaplijene droge i lišenja slobode dva lica, a sve u mjeri u kojoj je dobijalo informacije od Uprave policije”, ističe Dražen Burić v.d. VDT-a.

On navodi da je izjava potpredsjednika Vlade vjerovatno politički motivisana s ciljem degradiranja Državnog tužilaštva i namjere da se ono javnosti i međunarodnoj zajednici predstavi kao institucija koja neprofesionalno postupa u radu.

“Bez namjere da se upuštamo u populističke rasprave i potrebu da se ostvareni rezultati pripišu isključivo izvršnoj vlasti napominjemo da će Državno tužilaštvo, nezavisno od dnevnopolitičkih ili bilo kakvih drugih okolnosti, ostati jedinstveno i dosljedno u ostvarivanju Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti, a to je gonjenje učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se
gone po službenoj dužnosti. Istovremeno podsjećamo na, zakonom propisanu, normu da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova”, ističe Burić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here