Nakon Bosne, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan će na poziv predsjednika Mila Đukanovića prvi put posjetiti Crnu Goru. U susret njegovoj posjeti, TVCG je istraživala da li će i koje benefite Crna Gora imati od posjete turskog predsjednika.

Sredinom juna u Antaliji predsjednici država i vlada učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi bili su gosti predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Dva mjeseca kasnije on dolazi u goste, prvo danas u Bosnu i Hercegovinu, a sjutra u Crnu Goru.

“Dolazak svakog državnika je pozitivna stvar za Crnu Goru i njene građane”, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Saradnja između dvije zemlje postoji odavno, a prema toj državi već godinama idu mladi po obrazovanje. Jedan od njih je reis islamske zajednice Rifat Fejzić – u Turskoj je završio studije i nije bio jedini.

“Na stotine naših ljudi iz Crne Gore, učenika svih vjera i nacija su bili stipendisti Vlade Turske i zahvaljujući tome stekli obrazovanje na raznim i prestižnim univerzitetima širom Turske”, kazao je Fejzić.

Od posjete predsjednika Turske ima očekivanja, objašnjava i zašto.

“Imajući u vidu da mnoge zemlje u regionu imaju brojne ekonomske benefite ja očekujem da će u tom pravcu rezultirati nekim ekonomskim benefitima za Crnu Goru”, dodao je Fejzić.

O onom što će biti prvi ambasador Crne Gore u Turskoj nakon obnove nezavisnosti Ramo Bralić ne želi da priča, zato što ga opominje ono što nije bilo. Šansu za ekonomsku saradnju je, kaže, Crna Gora imala u sporazumima – njih 25.

“Ta se šansa nije iskoristila jer je Turska u nešto drugačijoj poziciji nego od 2010. do 2014. kad sam ja bio tamo”, kazao je Bralić.

Jer danas i tamo i ovamo, kao i u ostatku svijeta, je korona. Prije nje kakve su sve mogućnosti postojale na dugo bi se dalo pričati. U najkraćem to izgleda ovako:

“Nosim jednu žal, što Crna Gora kao država nije iskoristila tu naklonost Turske da na neki način prihvati investicije koje su bile dogovorene prilikom posjete Lukšića kao predsjednika Vlade Turskoj, to je trebalo da bude jedna velika investicija u energetskom sektoru i putogradnji i ostalim sektorima”, dodao je Bralić.

Zbog svega je oprezan kada je riječ o očekivanjima, ali riječi ne štedi kada treba dati savjet.

“Te odnose treba praviti, odnos država, a ne preko posredništava vjerskih dostojanstvenika ili političara. Ono što sam ja vidio – Turska to neće, Turska je sekularna država i ona drži do odnosa država”, zaključio je.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here