Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska i Srpska pravoslavna crkva žele ne samo da sačuvaju osnovne vrijednosti vjere već i da obnove sve crkvene objekte kako bi u njima narod mogao da se okuplja i upražnjava pravoslavlje.

On je izrazio zadovoljstvo što danas ima priliku da sa vjerujućim narodom prisustvuje takvom jubileju kao što je obilježavanje vijeka i po od osnivanja Hrama vaznesenja Gospodnjeg, koje je danas organizovano u Busnovima kod Prijedora.

„Crkva je naš identitet i zato je veoma važno reći da se ovde u Busnovima već 150 godina narod neprekidno okuplja baš na ovom mjestu – da se moli Bogu i upražnjava sve one vrijednosti kao narod mira. Radan narod ovog područja vjekovima to čini“, rekao je Dodik novinarima.

Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu danas je služio vladika banjalučki Jefrem.

Liturgiji, svečanoj litiji i osveštanju crkvene sale prisustvovali su mnogobrojni vernici Parohije bisnovačko-tomašičke.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je za sve mještane Busnova i okoline ovo veliki dan, budući da se obilježava 150 godina postojanja ove crkve koja je izgrađivana u jako teškim uslovima.

Crkve brvnare, karakteristične su, inače, za potkozarsku regiju. U okolini Prijedora crkve brvnare se nalaze u selima Marićka, Omarska, Busnovi, Jelićka i Rakelići, a crkva u Jelićkoj je proglašena nacionalnim spomenikom.

U BiH je od 83 drvene srpske crkve sačuvano svega tridesetak.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here