U jeku turističke sezone u kojoj danima slušamo izvještaje o rekordnoj posjećenosti, broju turista, uspjesima, ostvarenim prihodima, nedopustivo je da tone otpada neodgovorni privrednici i pojedinci bahato odbacuju u prirodu, saopštili su danas iz nevladine organizacije Green Home.

Kako ističu, jedna od gorućih lokacija jeste zaleđe Velike plaže, koje je poslednjih dana zatrpano otpadom.

“Prostor na kojem je i ranije postojao problem sa nelegalnim odlaganjem otpada, sada se dodatno zatrpava ozbiljnim količinama otpada koje se odbacuju direktno sa plaža”, navode u Green Home-u.

Danas su Komunalnoj inspekciji Opštine Ulcinj prijavili lokaciju na kojoj je deponovan otpad sa jedne od plaža i, kako kažu, od njih očekuju brzu reakciju.

“Neodgovorni privrednici koji nemaju sklopljen ugovor sa Komunalnim preduzećem, ili pak oni kojima se zbog neplaćanja obustavlja odvoženje otpada, svoj otpad odlažu u neposrednoj blizini plaža koje zakupljuju i na taj način ugrožavaju životnu sredinu, prirodu i na kraju i sopstveni biznis”, dodaju u toj NVO.

Ukazuju da najavljivani ugovor o uklanjanju svih deponija sa zaleđa Velike plaže, koji je trebalo prethodnih mjeseci da potpišu Opština Ulcinj, Komunalno preduzeće i JP za upravljanje morskim dobrom, i koji je trebalo da bude put ka rješavanju tog problema, nije potpisalo Morsko dobro, čime je cjelokupna obaveza rješavanja nagomilanog problema upravljanja otpadom ostavljena lokalnom komunalnom preduzeću i Opštini.

“Slična je situacija i u ostalim gradovima i turističkim lokalitetima što govori o problemu u pristupu upravljanja otpadom na nacionalnom nivou. Dok brojimo prihode od turizma u Crnoj gori, ne smijemo da zaboravimo da ćemo ovakvim odnosnom prema resursima koji nam te prihode donose, ostati zarobljeni u sopstvenom otpadu”, poručuju iz Green Home-a.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here