Imajući u vidu da je Klinički centar Crne Gore (KCCG) prošle godine više puta zatvaran za sve redovne preglede ali i to da od decembra 2020. godine do danas odlučno sve vrijeme paralelno radimo na oba fronta – i COVID i ne COVID, izvjesno je da su liste čekanja u prvih sedam mjeseci 2021. godine kraće, a ljekari brže dostupni nego što je to bio slučaj tokom prethodne godine, saopštio je v.d direktor Poliklinike Kliničkog centra, Rifat Međedović, te naglasio “do pregleda u KCCG brže nego i u Ljubljanu”.

Prema njegovim riječima sve što je na Poliklinici bilo obustavljeno tokom 2020. godine, od 11. januara do danas je u potpunosti nadoknađeno.

“U isto vrijeme, pacijenti KCCG kraće čekaju na većinu usluga u odnosu na javne zdravstvene ustanove iz okruženja, ali i u poređenju sa pojedinim zemljama članicama EU. Od 11 specijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura, čak u 10 slučajeva pacijenti KCCG značajno brže dobijaju uslugu od pacijenata uglednog UKC Ljubljana”, poručio je Međedović.

Ističe da se u Podgorici, u odnosu na Ljubljanu, manje čeka na: kardiološki pregled, reumatološki pregled, hematološki pregled, imunloški pregled, gastroskopiju, kolonoskopiju i magnetnu rezonancu vratne kičme, glave i abdomena. U prilogu dostavljamo i linkove da biste se i sami uvjerili.

“Ljekari, kao i sve ostale profesije, imaju pravo na godišnji odmor. Sada se ne dešava ništa što nije praksa oduvjek. Posebno nakon godinu i po neprestane borbe sa koronavirusom, uz obavljanje svih ostalih redovnih obaveza. Podsjećamo da je KCCG zbog epidemije, u martu, aprilu, oktobru i novembru 2020. godine bio zatvoren za sve redovne pacijente što je uslovilo nagomilavanje redovnih obaveza. Sve je bilo na čekanju”, navodi Međedović.

On napominje da je Poliklinika od 11. januara do danas potpuno nadoknadila svaki ranije zaostali pregled.

“Prvi slobodan termin za redovan pregled kod kardiologa je 13. oktobar 2021. godine. Da bismo ocijenili dostupnost, možemo da uporedimo KCCG sa UKC Ljubljana. Prvi slobodan termin u Ljubljani za ovaj pregled je druga polovina januara 2022. godine”, saopštio je Međedović.

Dodaje da pacijenti KCCG, imaju brži pristup kardiologu od građana glavnog grada Slovenije koja je članica EU.

“Prvi slobodan termin za hitan i/ili prioritetan pregled kod kardiologa u Interventnoj kardiološkoj ambulanti KCCG je 16. septembar 2021. godine. Naglašavamo da svi pacijenti sa uputom hitno i hitnim kardiološkim stanjima obavljaju preglede kod kardiologa u Urgentnom centru KCCG 24 sata dnevno”, istakao je Međedović.

Prema njegovim riječima prvi slobodan termin za redovan pregled kod reumatologa u KCCG je 24. oktobar 2021. godine, a u slučaju uputa hitno za reumatologa i hitnih reumatoloških stanja pacijenti budu pregledani od strane reumatologa svakim radnim danom od sedam do 15 sati.

“U UKC Ljubljana se na prvi pregled čeka čak do marta 2023. godine. Pacijenti KCCG imaju pristup ljekaru godinu i po brže od stanovnika Ljubljane. Svi pacijenti sa uputom hitno i sa hitnim gastroenterološkim stanjima se pregledaju od strane gastroenterologa, i prema njegovoj procjeni im se rade endoskopski pregledi, u Urgentnom centru KCCG 24 sata dnevno”, naglasio je Međedović.

Poručuje da što se tiče redovnih pregleda, svi termini za gastroenterologa, gastroskopiju i kolonoskopiju su popunjeni do 1. novembra 2021. godine.

“Ubrzo se nadamo da će početi sa radom reformisana platforma za zakazivanje polikliničkih pregleda, ne samo u našoj ustanovi, već i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Ova platforma omogućiće još brži pristup specijalističkim pregledima i dijagnostičkim procedurama bez izlišnih odlazaka kod izabranih doktora. Drugi faktor koji utiče na rad Poliklinike je reorganizacija kompletnog zdravstvenog sistema zbog eventualnog nastupajućeg novog talasa epidemije koronavirusa. Ranije je saopšteno da će, u tom slučaju, javni zdravstveni sistem biti organizovan na nivou sjever-centar-jug uz odluku da KCCG mora da nastavi svoj redovan rad. Zbog svega navedenog, u poređenju sa UKC Ljubljana, njihovi pacijenti imaju ranije termine za gastroenterologa i to u avgustu ove godine”, naveo je Međedović.

Međutim, termini za gastroskopiju i kolonoskopiju, kako dodaje, u Ljubljani se čekaju čak do marta 2023. godine.

“KCCG, kao što Vam je poznato, nikad nije imao stalno zaposlenog specijalistu interne medicine i subspecijalistu alergologije i kliničke imunologije. Trenutno, na tom poslu je angažovan jedan subspecijalista koji na mjesečnom nivou uspijeva da uradi preko stotinu pregleda. Termini za pregled kod imunologa se u sistemu zakazivanja otvaraju krajem prethodnog mjeseca za naredni. Novi termini za septembar biće otvoreni krajem avgusta”, naglasio je Međedović.

Kako ističe, u UKC Ljubljana za odrasle nije dostupan klinički imunolog u centralnoj regiji (opseg rada UKC), dok se na pregled kod pedijatrijskog imunologa čeka sve do druge polovine novembra 2021. godine.

“Prvi slobodan termin za redovan pregled kod hematologa je 20. septembar 2021. godine. Pacijenti sa uputom hitno i hitnim hematološkim stanjima, kao i prioritetni (trudnice itd.) se pregledaju svakodnevno u Interventnoj hematološkoj ambulanti. Pacijenti UKC Ljubljana za prvi redovan pregled kod hematologa čekaju do maja 2022. godine”, saopštio je Međedović.

Dodaje da njihovi pacijenti čekaju osam mjeseci kraće od pacijenata u Ljubljani.

“Prvi slobodan termin za doplersonografske preglede je 25. oktobar 2021. godine, ali se svakodnevno obavljaju doplersonografski pregledi kod pacijentata sa uputom hitno i hitnim stanjima, kao i prioritetni (trudnice itd). Na sajtu UKC Ljubljana nijesmo mogli da pronađemo otvoren termin za dopler”, poručio je Međedović.

Prema njegovim riječima prvi slobodan termin za pregled magnetnom rezonancom u KCCG je 12. septembar 2021. godine.

“U UKC Ljubljana se za MR vratne kičme, glave i abdomena čeka do marta, avgusta odnosno jula 2022. godine. Rendgenološki pregledi se rade nakon zakazivanja u nadležnim domovima zdravlja.
U toku je rekonstrukcija postojećeg sajta KCCG i u planu je da, prvi put u istoriji bolnice, onlajn budu dostupne ažurirane liste čekanja na polikliničke preglede”, zaključio je Međedović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here