Sjednica skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj će se utvrditi predloga kandidata za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika –predstavnika nevladinih organizacija.

Kandidati za tu funkciju su Snežana Kaluđerović koju je predložio Centar za građansko obrazovanje i Stevo Muk, koga je predložilo sedam NVO – Institut alternativa, MANS, Akcija za ljudska prava, Centar za građanske slobode, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Politikon mreža i ADAMASkoji su na sjednici Odbora konsultativno saslušani krajem jula.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić proglasio je danas novi Tužilački savjet čiji članovi su Dražen Burić, Đurđina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić, kao i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je istakao da je tim činom, saglasno Zakonu o državnom tužilaštvu, automatski prestao mandat dosadašnjem Tužilačkom savjetu.

“Proglašena su četiri člana koje je izabrala Konferencija tužilaca, po funkciji v.d. VDT-a kao predsjednik TS-a, kao ”, naveo je Bečić.

“Nakon što Skupština izabere pet uglednih pravnika, biće proglašeni i preostalih pet članova TS-a. Imajući u vidu da saglasno Ustavu i Zakonu Tužilački savjet radi i odlučuje sa minimum šest od 11 članova, jasno je da bez konsenzusa, odnosno saglasnosti i predstavnika Vlade, kao člana TS, Borisa Marića nema odlučivanja Tužilačkog savjeta do izbora preostalih članova koje bira Skupstina, čime se onemogućava sprovedjenje eventualnih brzih, sumnjivih i nekvalitetnih procesa”, naveo je Bečić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here