Sramotne prijetnje koje je Zdravko Krivokapić, trenutni vršilac dužnosti premijera Crne Gore, uputio dijelu crnogorske javnosti povodom najave Beogradske patrijaršije da će u Cetinjskome manastiru 4. septembra intronizirati Joanikija Mićovića, potvrdile su upozorenja da se Crnom Gorom danas upravlja izvana. Ostrašćene poruke Krivokapića da će po svaku cijenu, uprkos mnogo puta dosad demonstriranome otporu Cetinjana, Cetinjski manastir poslužiti kao poligon za simboličko ponižavanje i potčinjavanje Crnogoraca, opasno su upozorenje da na Cetinju može doći do neželjenih posljedica za koje isključivu odgovornost može snositi upravo Zdravko Krivokapić, saopštio je danas Crnogorski PEN centar.

Kako ističu, iako je javnosti dobro poznato da je Krivokapić na mjesto premijera došao na insistiranje Beogradske patrijaršije, odnosno Crkve Srbije, njegov privatni odnos i dugovi prema toj inostranoj vjerskoj instituciji, ne mogu i ne smiju biti iznad Ustava i zakona Crne Gore.

“Stoga kad prijeti svojim građanima da će silom na sramotu u drevni Cetinjski manastir, vjekovno sjedište autokefalne Crnogorske crkve, a dugo i državno središte Crnogoraca, obezbijediti intronizaciju crnogorskoga potuđenika Joanikija Mićovića, negatora svih atributa crnogorske samosvojnosti, Krivokapić zapravo poručuje da je od države Crne Gore – koju nedostojno predstavlja – i od njenih građana važnija samovolja jedne dokazano neprijateljske inostrane ustanove, koja ovih dana, zahvaljujući upravo novoj vlasti, nastoji protivzakonito prisvojiti na stotine crnogorskih sakralnih objekata i ogromnu prateću imovinu”, dodaju u PEN centru.

Na sceni je, prema njihovim riječima, ne samo simbolička izdaja nacionalnih interesa već i gruba povreda crnogorskih zakona.

“Zbog toga će i Krivokapić i njegovi ministri, ali i oni koji im u Skupštini Crne Gore obezbjeđuju mandat, kad se Crna Gora izbori s aktuelnim bezakonjem i civilizacijskim sunovratom, morati pred sudskim instancama odgovarati za veleizdaju”, kažu u PEN centru.

Kako navode, da Krivokapićeve prijetnje nijesu samo puko izvršavanje naredbi, bez pratećih aktivnosti, svjedoči i to što se ovih dana, baš kao i prije 30 godina kad je manastirom kalastarila kriminalna paravojska Željka Ražnatovića Arkana, „braneći“ ga od Cetinjana, u Cetinjskome manastiru mogu vidjeti lica s debelim kriminalnim dosijeom, pa i vođe zloglasnih kriminalnih klanova.

“Na istome zadatku ovih su dana i lica s kriminalnom prošlošću i ANB, stavljena u službu ispunjenja zahtjeva čelnika Crkve Srbije da se Crna Gora otimanjem njenih najvrednijih kulturnih dobara učini i formalno feudom države Srbije”, naglašavaju.

Crnogorski PEN centar će, poručuju, u skladu sa misijom očuvanja i promocije kulturnoga diverziteta te osobito kulturnih prava malih naroda, o najnovijim atacima na crnogorsko kulturno nasljeđe i vulgarnim asilmilatorskim težnjama Crkve i države Srbije, podržanim nažalost i od premijera Krivokapića, obavijestiti međunarodnu javnost.

“Na poniženje koje Cetinju i Cetinjskome manastiru pripremaju Zdravko Krivokapić i Crkva Srbije, uvjereni smo da će crnogorski građani te osobito Cetinjani znati adekvatno odgovoriti. No za posljedice koje su Krivokapićeve prijetnje ostavile po crnogorsko društvo, kao i one koje mogu nastupiti usljed njegovih otvoreno huškačkih izjava, biće kriv i odgovoran isključivo Krivokapić”, zaključuju u PEN centru.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here