Ivo Sanader, bivši predsjednik HDZ-a i bivši premijer Hrvatske, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, ovih je dana u Krapinskim Toplicama. Kako saznaje Index, Sanader će biti tamo najmanje dvije sedmice. Riječ je o postoperativnom tretmanu, rehabilitaciji, a nakon što je imao manji hirurški zahvat na kičmi.

Ministarstvo pravosuđa, kako saznaje Index, ocijenilo je da unutar zatvora Sanader ne bi imao potpunu zdravstvenu njegu, pa je upućen u banju.

Već bio u banji zbog koljena

Već ranije Sanader se žalio na zdravstveno stanje, pa je tako prije dvije godine tražio prekid izvršavanja zatvorske kazne te sudskih procesa protiv njega, a zbog zdravstvenih problema s koljenom tada se jedno vrijeme, krajem 2019. godine, umjesto u zatvoru, nalazio na rehabilitaciji u banji.

Kako je bivši šef HDZ-a završio u zatvoru?

Podsjetimo na to da se taj bivši šef HDZ-a, danas vladajuće stranke, od polovine 2019. godine nalazi u zatvoru, a nakon što mu je u aprilu te godine izrečena pravomoćna kazna zatvora od šest godina za slučaj Planinska. USKOK je teretio Sanadera da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fiolića da po cijeni znatno višoj od tržišne proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu, i to Ministarstvu regionalnog razvoja, gdje je tada bio glavni HDZ-ov Petar Čobanković. Čobanković se na početku procesa nagodio s USKOK-om i dobio godinu dana zatvora, koju je zamijenio radom za javno dobro.

Podsjetimo i da su krajem prošle godine Sanader, stranka HDZ, Branka Pavošević i Mladen Barišić proglašeni krivima u ponovljenom suđenju za Fimi mediju. Sanader je u tom slučaju dobio osam godina zatvora, a presuda još nije punovažna.

index

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here