U ovonedjeljnom požaru u Mrkojevićima totalno je uništeno 749, a vatrom oštećeno 400 stabala maslina, te 267 drugih voćaka, saopšteno je danas iz Društva maslinara Bar koje je u Pečuricama u Mrkojevićima organizovalo sastanak sa maslinarima i drugim poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu u požaru.

Na sastanku je zaključeno da je nastala šteta ogromna, “posebno ako se uzme da su nestala stabla stara po više stotina godina”, a sa njima je otišao i ovogodišnji rod maslina i budući prinosi koje su maslinari očekivali. Društvo maslinara Bar iskazalo je ovom prilikom spremnost da zajedno sa maslinarima radi na sanaciji nastale štete.

“Kako bi se izbjegle špekulacije i licitiranje brojem uništenih stabala, od toga da je uništeno samo 50 stabala pa do toga da je uništeno više od 800, odlučili smo da zajedno sa oštećenim maslinarima utvrdimo tačan broj uništenih i oštećenih stabala maslina i drugog voća. Na sastanku je svaki maslinar prijavio tačan broj stabala sa opisom štete koju je imao te lokacijom na kojoj su se stabla nalazila. Zbrajanjem svih prijava utvrđeno je da je prema izjavama maslinara totalno uništeno 749 stabala dok je vatrom oštećeno 400 stabala maslina te 267 drugih voćaka. Ovo su prvi ozbiljni peliminarni rezultati sa terena”, navodi se u saopštenju Društva koje su na sastanku predstavljali predsjednik i sekretar Ćazim Alković i Fahrudin Mujić.

Pored evidencije uništenih stabala razmatran je uzrok požara.

“Veliki broj maslinara tvrdi da je požar izazvan varničenjem na „rastavljaču“ dalekovoda odakle je požar krenuo. Zaključeno je da utvrđivanje uzroka treba da urade vještaci, ali, maslinari će se svim pravnim sredstvima boriti da se istina dokaže. Pozivaju se svi oštećeni maslinari da požar prijave barskoj policiji i zapisnik sačuvaju za dalju proceduru. Razmatrana je i opcija angažovanja zajedničkog pravnog zastupnika koji bi kod organa vlasti zastupao oštećene maslinare”, dodaju iz Društva.

Oni naglašavaju da će se zajedno sa oštećenim maslinarima za pomoć u saniranju posljedica požara obratiti Opštini Bar, Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede te drugim relevantnim institucijama i organizacijama.

“Poznato je da je Opština Bar već pomagala u slučajevima kada je požarom uništavana imovina građana Bara, pa očekujemo da će i u ovom slučaju brzo reagovati i bar malo ublažiti posljedice nastale ovim velikim požarom. Nastala šteta u maslinjacima je nenadoknadiva i novcem se ne može platiti ali se bar malo može ublažiti i saniratia. Očekuje se da će Opština i Ministarstvo brzo formirati komisuju koja će utvrditi nstalu štetu a Društvo maslinara će biti podrška ovim aktivnostima”, ističu iz ove asocijacije.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here