Lindzi Fleč učestvovala je u predtakmičenju za Olimpijske igre u 18. nedjelji trudnoće. Iako je znala da se neće kandidovati za Igre u Tokiju, izabrala je da nastupa, prenosi Super žena.

Vijest o njoj pronijela se svjetskim medijima još u julu, pred početak Igara u Tokiju, a sada kada su sva sportska takmičenja gotova, njena priča ponovo je zavrijedjela pažnju američkih medija.

Lindzi Fleč jedna je od američkih olimpijskih nada, koja je srećnu vijest o trudnoći objavila neposredno prije ovogodišnjih Olimpijskih igara. Atletičarka koja se inače takmiči u zahtjevnim disciplinama sedmoboja, vijest je podijelila na Instagramu, a uz fotografiju je napisala kako “tajna više nije tajna”.

Kako se u SAD-u se prije Igara održavaju Olympic Trials kako bi se u pojedinim sportovima izabrali takmičari koji će predstavljati SAD na Olimpijskim igrama, Lindzi je u svakom sportu stala na startnu liniju, bez obzira na visoke temperature u Oregonu. Ni jednog trenutka nije zaboravila da mora da brine o bebi, pa se nije forsirala. Za vrijeme takmičenja, tempterature su dostigle čak rekordne vrijednosti pa su takmičenja pomjerena u večernje sate.

Inače, sedmoboj je poznat kao jedna od najzahtjevnijih atletskih disciplina u kojoj se sportisti takmiče u trci na 100 metara sa preponama, skaču u vis, bacaju kuglu, trkaju se na 200 metara, skaču u dalj, bacaju koplje i trče trku na 800 metara pa je pred Lindzi bio zahtjevan zadatak.

“S jedne strane bila sam jako uzbuđena jer sam oduvijek željela djecu, no, s druge strane, bio je i šok jer sam znala da dolazi kraj karijere. Doktor mi je dao dopuštenje da umjereno vježbam, sve dok osluškujem svoje tijelo i izbjegavam teške padove. Moja najveća briga bila je da osiguram da dijete i ja budemo zdravi”, kaže Lindzi koja je trenirala i za vrijeme mučnina i povraćanja, a u prvom tromjesječju došlo je i do dehidracije.

Njen uobičajen raspored treninga uključivao je vježbe koje bi trajale između 1 i 5 sati, šest dana u nedjelji. Ishrana se bazirala na voću, povrću, mesu i vodi, a uvijek bira namirnice koje je “pokreću”. To se ispostavilo jako zahtjevnim u prvim nedjeljama trudnoće jer je ona bila teška od samog početka.

“Jake mučnine trajale su 12 nedjelja, što je uticalo i na treninge. Da su predtakmičenja za Olimpijske igre bila prije tri nedjelje, ne znam šta bi bilo, ali počela sam bolje da se osjećam i uspjela sam da odradim nekoliko dobrih treninga”, rekla je.

Znala je da će pravi test biti to što ne smije da da sve od sebe. Tako je kod bacanja kugle i skoka u dalj iskoristila samo jedan pokušaj, od uobičajena tri, a u trci na 800 metara sišla je sa staze poslije 100 metara, kako bi bila sigurna da su ona i beba dobro na vrućinama.

“Moj suprug i trener bili su pomalo zabrinuti da ću biti tvrdoglava i pokušati da nastavim s takmičenjem. Bilo je jako teško izaći sa staze, ali nisam imala izbora, znajući da postoji još neko o kome moram da brinem”, rekla je za Yahoo Sports.

American College of Obstetricians and Gynecologist (ACOG) preporučio je trudnicama da izbjegavaju pregrijavanje, pogotovo u prvom tromjesječju. Cilj je da se zaštiti od toplotnog stresa, odnosno da treba izbjegavati okolnosti u kojima su temperatura i vlaga visoki. Trudnice bi trebalo da budu posebno oprezne jer pregrijavanje može da dovede dijete u rizik.

Lindzi je na društvenim mrežama podijelila i video s takmičenja, a javili su joj se mnogi pratitelji koji su njom oduševljeni. Gledajući vremena trka i ukupan rezultat, nije pobijedila, no nije bila ni posljednja. Na kraju je zauzela 15. mjesto od ukupno 18 takmičarki u sedmoboju.

Cdm/Super žena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here