Iz Mitropolije crnogorsko primorske je danas saopšteno da će se ustoličenje mitropolita Joanikija obaviti na Cetinju u najavljenom terminu, u nedjelju 5. septembra 2021. godine, ali bez ranije planiranog sabora ispred Cetinjskog manastira. Najavljeno je da će ustoličenje Joanikija direktno prenositi Javni servis RTCG.

“Ne razumijemo, ali ne osporavamo pravo nekih građana Crne Gore da nastavak ove, očigledno vjekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije, doživljavaju kao „atak“ na Crnu Goru, njenu slobodu i slično. Jasno je da u najavljenoj i planiranoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio sa dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, pa je neprihvatljivo i neopravdano da se ovom vjerskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavajući da Crkvi i njenom vjernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vjere”, saoppteno je iz MCP.

Napominju da šta god u ovom trenutku mislili moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da je Crna Gora država svih nas.

“U njoj nema većih ili manjih Crnogoraca – nego, valjda, po svemu i u svemu, samo i jedino – ravnopravnih građana. Evropska, sekularna i građanska Crna Gora ne smije da se temelji na mržnji i isključivosti, nego na njenom Ustavu i zakonima. Čuvajući sekularni karakter i ustavni poredak Crne Gore Srpska pravoslavna crkva, njeni episkopi, sveštenici i vjerni narod u Crnoj Gori pokazali su odlučnost, hrabrost ali i jevanđeljsku mudrost i odgovornost u svim dosadašnjim društveno osjetljivim trenucima kojih, nažalost, nije bilo malo. Svojim hrišćanskim stavom i djelovanjem Crkva se projavila kao ključni faktor mira i stabilnosti u Crnoj Gori, ali, u isto vrijeme, pokazala je visok stepen građanske i demokratske svijesti”, piše u saopštenju.

Koristeći Ustavom i zakonima zagarantovana prava na slobodu vjere, dodaju u MCP-u, a sljedujući vjekovni kontinuitet ustoličenja crnogorskih mitropolita u tron Cetinjskog manastira, Mitropolija crnogorsko-primorska organizovaće ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju u ranije najavljenom terminu – nedjelja, 5. septembar 2021. godine.

“Želeći da damo maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mjere, odlučili smo da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, na liturgijskom sabranju kojim će načalstvovati Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije, uz sasluženje episkopa iz naše i drugih sestrinskih Crkava sa sveštenstvom i uz prisustvo predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore. Dakle, ovaj događaj obaviće se bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira. Pozivamo sveštenstvo da sa vjerujućim narodom toga dana u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske liturgijski i sa blagodarenjima Bogu proslavi ovaj događaj. Za sve one koji ostanu u svojim domovima Radio televizija Crne Gore i Mitropolija crnogorsko-primorska obezbijediće direktan televizijski prenos iz Cetinjskog manastira”, ističe se u saopštenju.

Pozivaju sve one koji žele da lično dočekaju patrijarha Porfirija i prime njegov patrijaraški blagoslov da dođu na svečanost, u subotu 4. septembra sa u 18 časova, koja će se zbog trenutne epidemiološke situacije, održati na otvorenom ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here