Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je najlakše donijeti Zakon o popisu, ali da u organizacionom i kadrovskom dijelu postoje mnogi problemi. Donijeti zakon je, kako je naveo, lako, a sprovesti popis je procedura koja traži vrijeme i brojne preduslove.

“Za popis treba vrijeme i ne treba zanemariti činjenicu da iz dana u dan raste broj zaraženih i kakva će biti epidemiloška situacija”, kazao je premijer, odgovarajući na pitanja novinara u Danilovgradu.

Dodao je da su zbog pandemije i Srbija i Sjeverna Makedonija odgodile popis.

“Zamislite da pod pritiskom neke politike popis treba obavljati. Popis treba obavljati da bi dobili podatke koji će da nam projektuju budućnost”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da je popis statistika, koju, nažalost, pretvaramo u politiku.

“Živimo u periodu kada određene političke sile, prevashodno iskazane kroz lidere pojedinih partija, za svaki novi element koji treba da se desi u Crnoj Gori oni prave određenu manipulaciju i pogrešno informišu građane”, poručio je Krivokapić.

Istakao je da priča o svemu onome o čemu bi trebalo da priča Uprava za statistiku.

“Ako se popis svodi na to koje je Srbin, ko je Crnogorac dajte da to definišemo kao referendumsko pitanje, a ne kao pitanje koje se tiče statistike i zato sam i rekao da je to čisto tehničko pitanje. Nama je dovoljno podjela, treba nam pomirenje, to se postiže poštovanjem struke”, naveo je Krivokapić.

Tri člana prilagođena zakonima Crne Gore

On je kazao da su u izmijenjenoj verziji Temeljnog ugovora sa SPC samo tri člana prilagođena zakonskoj regulativi Crne Gore.

Krivokapić je dodao da su sa tim ugovorom upoznati pravni i stručni tim MCP.

On je ponovio da u Temeljnom ugovoru nema ništa posebno, te da je u ovom trenutku usaglašen sa zakonom i Ustavom Crne Gore.

“Zašto se tolika prašina diže, ako nije opet politička pozadina u pitanju”, pitao je premijer.

On je dodao da je riječ o trivijalnom ugovoru koji je ranije potpisan sa ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

“Ovo je jedna igra koja traje i meni je žao da nakon moje izjave neko reaguje, makar i patrijarh, ja ništa nisam rekao što nije istina”, poručio je premijer.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here